Fesztiválnapló – 2010

Fesztiválnaplónk segítségével napról napra nyomon követhetik a Miskolci Nemzetközi Operafesztivál eseményeit. Igyekszünk mindenhol ott lenni, mindent megfigyelni, meghallani és meglátni, hogy az eseményekről 'élőben' tudósíthassunk. Reméljük, írásaink révén képet kapnak a "Bartók + ..." operaünnepének hangulatáról. A történéseket rögzítő naplóbejegyzések mellett ezt szolgálják a fesztivál előadásainak pillanatait és a fesztiválhangulatot megörökítő fotók is.

Élje át velünk az opera ünnepét!

Naplóírók: Méhes László és Kornya István.

 

A Képgalériában » Bócsi Krisztián és Vajda János fotóit láthatják.

 

Sajtószemle » a „Bartók + Európa 2010” megjelent írásokból.

 

A Sajtó kategóriában található Fotórendelés » menüpont alatt néhány (nyomdai sokszorosításra is alkalmas) képet közvetlenül is hozzáférhetővé teszünk.

nya István és Méhes László

naplóírók

 

Bócsi Krisztián és Vajda János

fotók

címkék: fesztiválok listája: 2009 Bécs
műfaj: koncert
közreműködők: zenekar
kategóriák: előadók, alkotók

Bővebben: A gála két főszereplője: Giuseppe Giacomini és Carlo MontanaroZáróhangversennyel búcsúzott a „Bartók + Európa 2010” a jubileumi évtől. A páratlan hangulatú, feledhetetlen est közreműködői Mozart, Verdi, Puccini, Giordano és Leoncavallo operáinak legszebb áriáival kápráztatták el a közönséget. Megható volt, ahogy a világhírű tenor, Giuseppe Giacomini letérdelve köszönte meg a tomboló közönség tapsát. Kirobbanó siker kísérte a Coro Filarmonico della Scala, a milánói Scala kórusának hangversenyét is. A Miskolci Egyetem dísztermében a nagyérdemű állva ünnepelte a tökéletesre hangolt, profi előadást.

Bővebben: Bánk bán, a debreceni Csokonai Színház előadásaMeglepő, hogy magyar nemzeti operánknak, a Bánk bánnak ma nem ismerjük azt az eredeti változatát, amelyet 1861. márciusában Pesten bemutattak. Az is csak néhány évvel ezelőtt derült ki, hogy fellelhető az a kotta és szövegkönyv, amelyből az őseredeti Erkel-mű rekonstruálható, sőt színre állítható. A „felújításban” úttörő szerepet játszott a debreceni Csokonai Színház, amelynek társulata az autentikus Erkel-művet hozta el az operafesztiválra. A „Bartók + Európa 2010” utolsó előtti napján színre kerül opera mellett a Szentháromság ortodox templomban Cleo Mitilineou dalestjén, a Kamaraszínházban pedig a Monteraux-i Jazz Gitárverseny első helyezettjének, ifj. Pusztai Antalnak máltai, spanyol és portugál darabokból összeállított hangversenyét hallhatták. A Zene + elmélet sorozatban Kovács Géza, a Nemzeti Filharmonikusok igazgatója az előadóművészek európai szervezeteiről beszélt.

Bővebben: Richard Strauss: DaphneGenerációk nőttek föl úgy Magyarországon, hogy élőben nem hallhatták Richard Strauss Daphne című operáját. Hat évtizednyi csend után a Strauss-művet a Kocsis Zoltán vezette Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Nemzeti Énekkar a Miskolci Nemzetközi Operafesztivállal együttműködve, kiváló szólistákkal mutatta be a „Bartók + Európa 2010” programjában. Kelet-európai ősbemutató helyszíne volt a Kamaraszínház: Elena-Cats Chernin Dühöngő élet című kortárs operáját (az antwerpeni Vlaamse Operában 2010. április 24-én bemutatott művet) elsőként Miskolcon találkozhatott a közönség. A tizedik napot az Amadinda ütőegyüttes koncertje zárta a Nyári Színházban.

Bővebben: A három tenor: Badri Maisuradze, Michal Lehotský és Giorgio BeruggiA Három tenor koncertek végigkísérik az operafesztivál történetét. A jubileumi év tenor-estje a debütálások jegyében telt: a nagy visszatérő, a Miskolcon negyedik alkalommal fellépő grúz Badri Maisuradze mellett „új hangként” Giorgio Berugginak és Michal Lehotskýnak tapsolhatott a közönség. Tenor-premiere volt a hangversenyt kísérő Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekarnak és az együttes alapító karmesterének, Hollerung Gábornak is. Az Erkel-évben a magyar nemzeti opera atyjára, Erkel Ferencre emlékezve a Magyarországon ritkán hallható Sarolta című operáját mutattuk be a Kolozsvári Magyar Opera vendégjátékában. Mozart Varázsfuvolája gyermekhangokon csendült föl XXS, azaz mini méretben, a St. Florianer Fiúkórus előadásában.

Bővebben: Polgár LászlóA Mahler-évben a zeneszerzőről az Egy vándorlegény dalai című dalciklus bemutatásával is megemlékezett az operafesztivál (a Herman Ottó Múzemban látható „Gustav Mahler és Bécs” kiállítás mellett). Mahler művét a Miskolci Szimfonikus Zenekarral közösen Polgár László operaénekes mutatta be a Művészetek Házában. Az esten elhangzott még a spanyol Manuel de Fallo A háromszögletű kalap (El sombrero de tres picos) című táncjátéka, valamint Dvořák IX. „Új világ” szimfóniája is. A Szentháromság ortodox templomban a fiatal zongoraművész, Borbély László Chopin- és Schumann-műveket adott elő.

emmi logo 80px miskolc cimer fel 80px nka csak logo rgb 80px    

Copyright © 2016 Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!  |   Impresszum »  |  Közérdekű információk »Adatkezelési tájékoztató »

↑ Top

facebook