Április 2023  << >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Ez következik

„Legyen az opera mindenkié!"- hangzik a Bartók Plusz Miskolci Operafesztivál szlogenje, és valóban: a szervezők idén is igyekeztek valamennyi korosztálynak tartalmas szórakozást ajánlani. (2013.07.09. – Új Zenei Újság, Vona Ildikó)

 

A minőséggel nem akadt gond, inkább a mennyiséggel. A főprogram is kevesebb volt az eddig megszokottnál, a kísérőprogramok száma viszont drasztikusan lecsökkent, pedig azok feladata lenne a közönség becsalogatása a színházi produkciókra. Kifejezetten szívszorító látvány volt, hogy egy Bartók nevét viselő fesztiválon a Kékszakállú herceg vára csupán felházzal ment a Nagyszínházban. Az ősbemutatók esetében ugyanez a helyzet. Véleményem szerint egy erőteljes sajtókampánnyal meg lehetett volna találni a közönségnek azon rétegeit, akik nyitottak az újdonságokra, hiszen a program érdekes volt és a bemutatott darabok zeneileg nagyon is fogyaszthatóak.

Orbán György: Bűvölet című operáját Nyári Zoltán és Herczenik Anna főszereplésével állította színpadra Novák Eszter, majd Vajda János két egyfelvonásosát láthatta a publikum parádés szereposztással: Haja Zsolt, Rendes Ágnes, Bátori Éva, Tóth János, Gulyás Dénes, Rácz István személyesítette meg a főbb figurákat. Egy tragédia és egy fergeteges vígjáték került most bemutatásra, de el kell mondani, hogy a Don Perlimplin és a Don Cristobal- Keszég László rendezésében- jövőre bekerül a Miskolci Nemzeti Színház repertoárjába, így aki lemaradt ezekről, később megtekintheti. Massenet: Don Quichotte-ját egy csehországi társulat hozta el, a „2013-as év legjobb operaelőadása" címet elnyerő produkciónak csupán egyetlen hibája akadt: a francia szöveg mellett az Operafesztivál nem csinált magyar nyelvű feliratozást.

Az idei seregszemle fontos része az operaíró verseny. A döntőbe jutott három művet félig szcenírozott formában láthatták a nézők. Az Alekszej Ribnyikov által vezetett zsűri végül nem hirdetett győztest, mert egyik opera sem tett maximálisan eleget a versenykiírásnak, így a nyereményt egyenlő részre bontva szétosztották a három szerzemény alkotói között és jövőre is meghirdették az operaíró versenyt. Idén kilenc pályamű érkezett a felhívásra, ezek közül a nemzetközi zsűri Szilágyi Miklós-Horváth György: Ostrom, Girolamo Deraco: Taci (Hallgass!) és Német Norbert: Hazug románc című operáját ítélte a legjobbnak. Versenyen kívül bemutatásra került még Dobos Attila: Az ember tragédiája című alkotása.

A fesztiválon összesen nyolc ősbemutatót, valamint két klasszikust, a Traviatát és a Don Quichotte-ot láthatta a publikum. Négy külföldi társulat lépett fel, és Bartók három színpadi műve mellett a kínálatot hangversenyek, operett, balett és bábjáték színesítette. Akadtak olyan programok, ahol tolongott a közönség. Orff: Carmina Buranajára azonnal elfogytak a jegyek, a Miskolci Szimfonikusok Promenád koncertjére szintén. A legnagyobb sikert az „Ezrek operája" névvel illetett, „utcai" Traviata előadás aratta, melyet három este, három különböző miskolci helyszínen lehetett megnézni. Az első felvonást a Szinva teraszon - ami lehetővé tette, hogy a szereplők csónakon érkezzenek Violetta estélyére-, a második felvonásnak a Népkert adott otthont, a teljes operát pedig a Tudomány és Technika Háza előtti téren nézhette meg az összegyűlt több ezer érdeklődő.

A szereposztás tökéletes volt: Violettát Keszei Bori, Alfrédot László Boldizsár, Germont-t Martin Barta alakította. Az előadást Anger Ferenc rendezte, a jelmezeket és az újrahasznosítható dobozokból készült díszleteket Zeke Edit tervezte. A Miskolci Nemzeti Színház zenekarát Kesselyák Gergely vezényelte, aki fesztiváligazgatóként boldogan nyugtázhatta, hogy ezúttal valóban sikerült az opera műfaját közel hozni a nézőkhöz.

Az eredeti cikk »

címkék: fesztiválok listája: 2013
emmi logo 80px miskolc cimer fel 80px nka csak logo rgb 80px    

Copyright © 2016 Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!  |   Impresszum »  |  Közérdekű információk »Adatkezelési tájékoztató »

↑ Top

facebook