Február 2024  << >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
26272829   

Ez következik

A miskolci Operafesztivált az Európai Fesztiválszövetség választotta ki. Ezzel az elismeréssel a Bartók Plusz egyike azoknak a rendezvényeknek, amiknek programja nagykövetként szolgálják az európai kultúra ügyét. Magyarországról 25 fesztivál nyerte el ezt a címet az öreg kontinens 900 pályázója közül. (2015. május 29., Miskolc TV -minap.hu)

Az Európai Fesztiválszövetség azzal ismerte el a Bartók Pluszt, hogy a minősített európai fesztiválok sorába választotta. Ennek több oka volt. Világhírű filmzeneszerzők darabjaitól is hangos volt tavaly a 14. Bartók Plusz operafesztivál. Az Oscar díjas Nino Rota és Erich Wolfgang Korngold egy-egy művét teltház előtt adták elő világhírű operaénekesek. A gálaműsoron pedig fellépett Miklósa Erika is, aki szerint a Bartók Plusz operafesztivál a komolyzenészek között óriásrendezvénynek számít, amin presztízs fellépni. Az operafesztiválhoz több kulturális irodalmi, képzőművészeti, multimédiás kísérleti rendezvény is kapcsolódik, emiatt is emelkedik ki más komolyzenei rendezvény közül.

– Ez egyrészt 15 évnyi munkánk és missziónk elismerése – reagált az elismerésre Farkas Beáta, a Bartók Plusz Operafesztivál cégvezetője –, másrészt azt is jelenti, hogy a fesztivállal egy magasabb szinten tudják magukat képviselni, vagy pedig a kultúrát szolgálni. Ez egy neves csapat és büszkék vagyunk arra, hogy ennek a csapatnak a tagjai lehetünk.

Csütörtökön tartották Budapesten a Magyar Fesztiválszövetség éves rendes közgyűlését, ahol elhangzott: itthon összesen 25 fesztivált minősített az Európai Fesztiválszövetség, amiknek programja példaként szolgál. Az elismerésnek köszönhetően ezek a rendezvények akár az Európai Fesztiválszövetség díjára is esélyesek, amit szeptemberben adnak át Párizsban.

– Vannak bizonyos szempontok, amelyek az Európai Fesztiválszövetség számára kiemeltek – mondta Vaspál Veronka, az EFFE LABEL magyarországi koordinátora –, ilyen például, hogy közösségformáló ereje legyen a fesztiválnak, és hogy újító, innovatív szándéka legyen, valamint művészeti téren kiemelkedőt alkosson. 

Idén június 12-étől válik újra az opera fővárosává Miskolc. Az Ezrek operája idén Verdi Trubadúrja lesz, amit a Jégcsarnokban láthat a közönség, de a hagyományoknak megfelelően beavató előadások is lesznek az Erzsébet téren. A mottó most sem változik: „Legyen az opera mindenkié!" A tíznapos fesztivál június 21-éig várja az operakedvelőket.

» Az eredeti cikk

 

 

emmi logo 80px miskolc cimer fel 80px nka csak logo rgb 80px    

Copyright © 2016 Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!  |   Impresszum »  |  Közérdekű információk »Adatkezelési tájékoztató »

↑ Top

facebook