Április 2024  << >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Ez következik

A világ legjelentősebb Bartók-fesztiválját immár másfél évtizede Miskolcon rendezik. Idén, a zeneszerző születésének 135. évfordulóján a szervezők még az eddigieknél is nagyobb körültekintéssel állították össze a Bartók Plusz Operafesztivál programját, amelynek részleteibe tegnap sajtótájékoztatón tekinthettünk be. (2016. 04. 08., boon.hu)

– Idén 345 millió forinttal támogatjuk az operafesztivált a központi költségvetésből, illetve a Nemzeti Kulturális Alap forrásaiból. A fesztivál költségvetése összesen 427 millió forint. Ebből a kulturális kormányzat ad 300 milliót, az NKA 20 millió forintot, külön miniszteri keretből 25 millió forintot biztosítunk, a Miskolci Önkormányzat 80 millió forintot fordít a rendezvényre, és más önkormányzati forrásból még 2 millió forintot – mondta Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere. Arról is tájékoztatott, hogy ettől az évtől a kulturális költségvetésben külön soron szerepelnek a vidéki és a határon túli nagy múltú fesztiválok és hagyományőrző napok, amelyek egy új, 250 milliós keretből kaphatnak támogatást. Ezenkívül az NKA fesztivál-költségvetése is megnövekedett plusz 200 millió forinttal. Ezzel kísérlik meg enyhíteni azt az aránytalanságot, amely a fővárosi és a vidéki kulturális élet kínálata és támogatottsága között van.

Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy a Bartók Plusz kulturális sikertörténet, hiszen a mögötte álló tizenöt év azt igazolja, hogy az a fajta gondolkodásmód és innováció, amelyben Miskolc és a magyar állam összefogott, megteremtette annak a lehetőségét, hogy a Budapestről nézve talán kicsit „rozsdavárosnak” tűnő Miskolc új perspektívát, új fejlődő pályát kapjon.

Kesselyák Gergely fesztiváligazgató ismertette az idei program különlegességeit. A másfél évtized során évente új rendezésben és más-más szereposztásban színpadra került Miskolcon A kékszakállú herceg vára, ezt a hagyományt idén is követik, de a Bartók-maraton névre keresztelt esten a szerző mindhárom színpadi művét, tehát A csodálatos mandarint és A fából faragott királyfit is megtekinthetik az érdeklődők a miskolci Jégcsarnokban.

Az Ezrek operája esemény keretében idén is „kivisznek az utcára” egy előadást, így a város különböző helyszínein Bizet Carmen című operáját láthatja a közönség.
A fesztivál egyben közép- és kelet-európai operamustra is, Krakkóból, Moszkvából Bukarestből és Konstancából is érkeznek különleges produkciók. A június 10–19 között zajló fesztiválon látható lesz a Krakkói Operaház Ariadné Naxoszban című előadása, a Moszkvai Helikon Színházból

A Makropulosz-ügy, a Bukaresti Nemzeti Operából George Enescu Oidipusza és a konstancai Oleg Danovski Nemzeti Opera- és Balettszínház Rómeó és Júliája.
A nyitógálán két világsztár lép fel: a spanyol bariton, Carlos Alvarez és a fiatal bolgár szoprán, Szonja Joncseva.
Idén is tartanak kortárs ősbemutatót: Beischer-Matyó Tamás Erkel-díjas zeneszerző Kreatív kapcsolatok című darabja a Budapesti Operettszínház vendégjátékaként kerül színre. A szervezők nem titkolt célja, hogy új népoperát fedezzenek fel, ezért operaíró versenyt rendeznek – ennek részleteit, valamint a számos kamara- és dzsesszkoncertet, valamint ismeretterjesztő konferenciát és előadássorozatot is felvonultató program részletei a rendezvény honlapján (www.operafesztival.hu) találhatók.

» Az eredeti cikk

 

 

emmi logo 80px miskolc cimer fel 80px nka csak logo rgb 80px    

Copyright © 2016 Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!  |   Impresszum »  |  Közérdekű információk »Adatkezelési tájékoztató »

↑ Top

facebook