b_250_250_16777215_00_images_stories_szek_fesztival_kat_produkcio_web_zenevarostepit.jpg„Színvonalas, karakterében egyedülálló, évenként ismétlődő nemzetközi opera- és zenei fesztivál létrehozása és működtetése Miskolcon, amely segíti egyrészt a város kulturális arculatépítését, gazdasági, turisztikai fejlesztését, másrészt elősegíti a nemzetközi kulturális zenei életbe való bekapcsolódását.” Így fogalmaz A „Bartók + …” Miskolci Nemzetközi Operafesztivál alapító okirata, és ezt fejezi ki a fesztivál jelmondata is: „A zene várost épít!”

Miskolc zenei élete az operafesztivállal lépett át a XXI. századba. A „Bartók + …” elismertsége és jelentősége azonban ennél jóval többet jelent. Európa és a világ felfedezte ezt az elszánt fesztivált, amely úgy követi az opera műfajának legnemesebb hagyományait, hogy teret ad a kortárs operajátszás kísérleteinek is. A miskolci operafesztivál kaput nyit Kelet- és Közép-Európa operajátszása és a nyugat-európai operaszínpadok között, büszkén ad otthont a fiatal tehetségeknek és a világ legrangosabb operaszínpadain fellépő csillagoknak egyaránt.

A zene nem ismer nyelvi és fizikai korlátokat. Átlépi a történelmi gondolkodás határait, ezért valljuk: ez az a művészeti ág, amely rendet és békességet teremthet a világban. A Miskolci Operafesztivál ezért a magáénak is vallja névadója, Bartók Béla világhírű zeneszerző gondolatait: „Az én igazi vezéreszmém a népek testvérré válásának eszméje, a testvérré válásé minden háborúság és minden viszály ellenére. Ezt az eszmét igyekszem – amennyire erőmtől telik – szolgálni zenémben; ezért nem vonom ki magam semmiféle hatás alól, eredjen az szlovák, román, arab, vagy bármiféle más forrásból. Csak tiszta, friss és egészséges legyen az a forrás…”

emmi logo 80px miskolc cimer fel 80px nka csak logo rgb 80px    

Copyright © 2016 Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!  |   Impresszum »  |  Közérdekű információk »Adatkezelési tájékoztató »

↑ Top

facebook