Tartalomjegyzék

Bartók Plusz nyitóparádé 2013 Bartók Plusz nyitóparádé 2013 Ünnepélyes nyitóparádéval, és Bartók három színpadi művének, A kékszakállú herceg vára, A fából faragott királyfi és A csodálatos mandarin előadásával útjára indult a Bartók Plusz… A tizenharmadik!

Képgaléria »

Operaünnep Miskolcon nincs nyitóparádé nélkül… Fieszta-hangulatban indult útjára most is a Bartók Plusz Operafesztivál, amely különleges zenei ünneppel várja 2013-ban is a muzsika barátait tíz napon át.

Az első nap várakozással teljes pillanat, amely újabb fejezetet nyit a fesztivál történetében - nemcsak Miskolcon, hanem az egész országban. Miskolc Bartók Béla nevével indult meghódítani a fesztiválvilágot, és ez lett az a fesztivál, amely felhívta Európa figyelmét egy feltörekvő, korábban szinte csak a nehéziparáról ismert városra – emelte ki a nyitóelőadás előtt tartott köszöntőjében Hammerstein Judit, a NEFMI kultúrpolitikáért felelős államtitkára. Mint fogalmazott: a Bartók Plusz Közép-Európa egyik legjelentősebb zenei fesztiválja, amelynek törekvéseit a kulturális kormányzat mindig támogatásra méltónak ítéli. Különösen azért, mert ez a fesztivál kilépett az elitművészet „elefántcsont-tornyából”, és színvonalas és értékes előadásokat tesz elérhetővé ingyenesen a legszélesebb közönségréteg számára.

Az operafesztivál ezen felül szem előtt tartja a tehetségek felfedezését, így az elmúlt években láthattunk már ezen a fesztiválon gyermekoperát, komolyzenei hangversenyt és kórusműveket általános iskolás korú diákoktól. Ezen misszió folytatása hozzájárul a felnövekvő nemzedék művészeti készségeinek fejlesztéséhez, és minden bizonnyal eléri azt a célt, hogy minél többen legyenek képesek a művészeti alkotások befogadására, az előadások élvezetére.

Kesselyák Gergely, fesztiváligazgató; Kriza Ákos, Miskolc polgármestere és Hammerstein Judit, a NEFMI kultúrpolitikáért felelős helyette-államtitkára köszöntötték a 13. miskolci operafesztiváltKesselyák Gergely, fesztiváligazgató; Kriza Ákos, Miskolc polgármestere és Hammerstein Judit, a NEFMI kultúrpolitikáért felelős helyette-államtitkára köszöntötték a 13. miskolci operafesztiváltA kultúra mindig és mindenütt elsősorban kortárs kultúra – jegyezte meg Hammerstein Judit –, amelynek beemelése a mindennapjainkba kötelező feladata a kulturális politikának. Ebben vállal szerepet a Bartók Plusz azzal, hogy repertoárjában bemutatja a kortárs operairodalom legfrissebb alkotásait: ebben az évben két kiváló magyar zeneszerző, Orbán György és Vajda János egy-egy operáját először Miskolcon láthatja a közönség. A kortárs operabemutatók olyan specialitása ennek a fesztiválnak, amely képes megmozgatni, és ide vonzani az értő és különlegességet kereső hazai és nemzetközi közönséget.

A helyettes államtitkár reményét fejezte ki, hogy Miskolc kortárs felfedezettjei eljutnak az ország más városainak színházaiba is. Mert a kortárs kultúra közügy, amelynek fejlődéséért közös felelősséget kell viselünk – fogalmazott.

Ezt hangsúlyozta a fesztiválnyitó beszédében Kriza Ákos, Miskolc polgármestere is, kijelentve: tizenharmadik évében megújulva mutatkozik be a Bartók Plusz. A fesztivál hagyományainak továbbgondolásával, és az új népopera megtalálására tett kísérlettel egy olyan, a jövőbe vezető út lehetőségét keresi, amelyen járva nemcsak egy új zenei közösségbe, hanem a művészet segítségével egy élhetőbb városba érhetünk.

Miskolc az operafesztiválnak is köszönheti, hogy olyan várossá vált, amelynek neve ismerősen cseng az ország határain túl is. Mert az operafesztivál egy univerzális nyelven, a mindenki számára érthető muzsika nyelvén beszél Miskolcról a színház falain kívül a város közterein is.

A köszöntők sorát Kesselyák Gergely fesztiváligazgató zárta: mint Bartók Kékszakállújában, kinyílt egy újabb ajtó, útjára indult a Bartók Plusz 2013 Operafesztivál...

emmi logo 80px miskolc cimer fel 80px nka csak logo rgb 80px    

Copyright © 2016 Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!  |   Impresszum »  |  Közérdekű információk »Adatkezelési tájékoztató »

↑ Top

facebook