Aldo TarabellaAldo TarabellaInterjú Aldo Tarabellával, a luccai Teatro del Giglio művészeti vezetőjével. Az idei Miskolci Operafesztiválon Nino Rota Milliomos Nápoly (Napoli Milionaria) című operáját a luccai Teatro del Giglio társulata mutatta be. Aldo Tarabella zeneszerzővel, rendezővel, a színház művészeti igazgatójával az előadás előtt beszélgettünk.

Milyen gyakran játsszák a Milliomos Nápolyt Olaszországban?

Az operát 1979-ben mutatták be, a közönség azóta is nagyon szereti. Akkoriban azonban volt egy mozgalom, amelyik kizárólag a kortárs művészetek híve volt, így a kritikusok Rota operáját sem tartották elég modernnek. Mára szerencsére teljesen megváltozott a véleményük, és a darab nagyon népszerű a fiatalok körében is. Rota egy másik operája, az Il cappello di paglia di Firenze mellett ez az, amit a leggyakrabban játszanak.
A Milliomos Nápoly egy ironikus, de nagyon keserű darab Eduardo de Filippo nagyszerű librettójára. És persze számos olyan melódia van benne, ami a közönséget a Rota által megzenésített filmekre is emlékezteti.
A mű luccai produkciója egy kifejezetten fiatalokat érintő projektünknek volt a része. Európa számos országából válogattunk hozzá énekeseket, akik hat hónapon át tanulták a szerepeket. Összesen több mint negyven fiatal énekes dolgozott már eddig a produkcióban, természetesen több szereposztásban. Ide, Miskolcra pedig a legjobbakat hoztuk el!

Máskor állandó társulattal dolgoznak? Gyakran hívnak vendégművészeket is?

Egy-egy évadra szerződtetjük az énekeseket, leginkább fiatalokat. Időnként vannak azért sztárvendégek is, hamarosan fellép nálunk például a Scala Filharmonikusok zenekara, Daniel Harding vezényletével. Riccardo Muti karmester is jön majd, aki nem csak világhírű, de példakép is a fiatal luccai zenészek számára.

A Teatro del Giglio egy több mint 300 éves színház, amely opera mellett prózát is játszik, és egyike a legrangosabb olasz operatársulatoknak.

Így van, megkapta a „Teatro di tradizione” címet is, ami az egyik legnagyobb elismerés. Bár tényleg több mint 300 éves, ma inkább úgy tekintünk rá, mint „Giacomo Puccini színházára”. Puccini sokat dolgozott ebben az épületben, és itt látta gyermekkorában élete első operáit.
Olaszországban persze sok operaház van, de a legnagyobbak – a milánói Scala, a torinói Teatro Reggio stb. – után rögtön a luccai színházat kell említeni, nagyjából egy szinten a pármai színházzal. Lucca az a város, ahol arányait tekintve a legtöbb zeneszerző született: Puccini, Catalani, Boccherini, Francesco Geminiani és még sokan mások.
A színházunkban klasszikus darabokat és modern operákat is szívesen játszunk. Én nagy lelkesedéssel és szeretettel fordulok a hagyomány felé, ugyanakkor fontosnak tartom, hogy új szerzeményeket is bemutassunk.

Aldo TarabellaAldo TarabellaÖn zeneszerzőként és rendezőként is ismert.

A tanulmányaimat zeneszerzőként kezdtem, de a színház mindig nagy szerelmem volt. Az volt az álmom, hogy egyszer a milánói Piccolo Teatro-ban dolgozhassak Giorgo Strehler-rel, a nagy olasz rendezővel és színházigazgatóval. Ez végül meg is valósult, hat évig dolgoztam mellette, többek között a Faustban. [Megj.: Goethe Faustjáról van szó, amelyet Giorgio Strehler rendezett, Aldo Tarabella pedig zenét írt a mű 2. részéhez. – szerk.] Közben elkezdtem filmzenéket írni, az orosz Nikita Mihalkov Fekete szemek című filmjében pedig zenei konzultáns voltam, olyan színészek mellett, mint Marcello Mastroianni. Ezt követően írtam csak meg első operáimat. Ebben nagyon sokat segített a rendezői tapasztalatom, úgy írok operát, hogy annak már a megrendezett változata is „megjelenik előttem”. Jelenleg két operám van műsoron, az utóbbi években mindkettő nagy siker volt. Az egyiket, a Clown címűt a következő évadban a nápolyi Teatro San Carlo is bemutatja. Nagyon szeretem a cirkuszt, ennek az operának a zenéje is a zenés bohócok számaira épül. A másik operám címe: Il servo padrone, amely Pergolesi La serva padrona című operájának a „folytatása”. Ezt pedig hamarosan előadja a firenzei Teatro Communale.
Sok zeneszerző hatott rám, de itt, Miskolcon különösen fontosnak tartom megjegyezni, hogy közülük Bartók Béla volt az egyik legnagyobb hatású, az ő zenéje nagyon közel áll hozzám.

emmi logo 80px miskolc cimer fel 80px nka csak logo rgb 80px    

Copyright © 2016 Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!  |   Impresszum »  |  Közérdekű információk »Adatkezelési tájékoztató »

↑ Top

facebook