feszt nap 15 girolamo deraco interju gms 3Girolamo Deraco zeneszerzőInterjú Girolamo Deraco olasz zeneszerzővel, akinek Facebooking című operája ősbemutatóját június 21-én tekinthetjük meg a Miskolci Operafesztiválon.

 

A zeneszerzőnek korábban már két művét is hallhatta a Fesztivál közönsége: két évvel ezelőtt a Taci! című operát, amelyet rövidsége miatt - 8 másodperces műről van szó - világrekordként hitelesítettek, tavaly pedig egy hangszeres kompozícióját, az Indaco-t (Indigó). A Facebookingot a szerző egyetlen női hangra írta, csakúgy, mint annak idején Francis Poulenc a ma már klasszikusnak számító Az emberi hangot (amelynek ősbemutatója 1959-ben volt). A két mű egymás után hangzik majd el a Miskolci Nemzeti Színházban.

Facebooking című új művét Poulenc operájával, Az emberi hanggal együtt láthatjuk majd. Miért?

Poulenc szerintem egyike az elmúlt század legnagyobb zeneszerzőinek. A Facebooking alapgondolata pedig az, hogy folytassam Az emberi hang történetét. Poulenc operájának énekesnője ugyanis az én operámban egy reggel a mi korunkban ébred fel. Tragédiája véget ért, de egy új kezdődik, ezúttal azonban igen szórakoztató módon. Az emberi hang ugyanis épp eléggé tragikus, sok lenne már a tragédiából, ha tovább folytatódna. A nő immár nem telefont használ, hanem tabletet. Beleszeret egy bizonyos Mr. Pinkertonba, és a Facebookon várja, hogy a férfi posztoljon. Közben azonban mások üzenetei is megjelennek, hiszen ez is a Facebook része, ilyen a Facebook! A hölgy neve a darabban egyébként Gianna Poulanca, amely nevet Jean Cocteau és Francis Poulenc nevéből alkottam, ez is Az emberi hanggal való kapcsolatra utal. [Poulenc operájának, Az emberi hangnak a librettója Jean Cocteau műve alapján íródott – CsB -] A nő tehát számos posztot olvas el, amelyek egy része zavaros vagy egyáltalán nem kapcsolódik az ő történetéhez. Ezek aztán számos félreértésre adnak okot. A vége happy end, de a nő a férfi helyett csak a tabletet tudja megcsókolni. Ez az operám mélyebb üzenete: jó lenne, ha néha személyesen is találkoznánk egymással... A rendezésben videó vetítést is használunk, aminek köszönhetően a cselekményt különböző szemszögből tudjuk megmutatni a nézőknek. Később szeretném majd a közönséget is bevonni, hogy ők is írhassanak üzeneteket, amik szintén megjelennének az opera előadása alatt, de ennek most még nincsenek meg a technikai feltételei.

Hol adják elő a művet legközelebb?

Az operát az URTIcanti nevű olasz kortárs zenei fesztivál projektje keretében mutatjuk be három különböző európai helyszínen: először itt, a Miskolci Operafesztiválon, majd Berlinben, utána pedig Tiranában, Albániában. Ezt követően kerül majd sor az olaszországi bemutatóra az URTIcanti fesztiválon, novemberben. A mostani előadás zongoristája, Raffaella Ronchi egyébként a fesztivál művészeti vezetője.

Dallamos, könnyen befogadható zenét írt.

Igen, és ennek oka van. Harmónia- és dallamvilágát tekintve ugyanis Poulenc zenéje igen nehéz, szükség van ezért utána egy kis könnyedségre. A Facebooking kottájába azt írtam zenei utasításként, hogy „dolcinatamente”, vagyis hogy „nagyon édesen”. Maga a főszereplő sem egy súlyos, tragikus személyiség, inkább egy kicsit egyszerű, naiv, álmodozó nő.

Vannak-e a Facebookingban zenei utalások Poulenc operájára?

Igen, de csak az elején. A Facebooking Poulenc operájának utolsó taktusaival kezdődik, de megfordítva, visszafelé játsszák azokat. Ezzel történik meg zenei értelemben is az átmenet a két opera között. Utána, fél perc elteltével teljesen más zene kezdődik. Fontos ez a kapcsolat, mert az előadás két operából áll ugyan, de szándékaim szerint mégis egyetlen show.

feszt nap 15 girolamo deraco interju gms 1Girolamo Deraco zeneszerzőA Facebooking zongorakísérettel hangzik majd el, csakúgy, mint Poulenc operája, amely esetében átiratról van szó, hiszen a mű eredetileg szimfonikus zenekarra van írva.

Igen, mert a Facebooking hangszerelése még nem készült el. Terveim szerint azonban később ezt is és Az emberi hangot is zenekar játssza az előadáson.

Az énekesnő mindkét operában Maria Elena Romanazza lesz. Róla mit kell tudnunk?

Maria Elena Romanazza egyike a kortárs zene legjobb képviselőinek Olaszországban. Nagy hangsúlyt fektet a mozgásra és a színészi játékra, ami a kortárs operák esetében különösen fontos - egyébként pedig igencsak megnehezíti az éneklést is.

A Facebookingot megelőzően hány operát írt?

Nem tudom pontosan, mert több olyan is van, amit még nem fejeztem be.

Hány operáját mutatták már be?

Körülbelül 10-15-öt.

Nem tudja pontosan, hány operáját mutatták már be?

Sajnos tényleg nem.

Tavaly előtt láthattuk a Miskolci Operafesztiválon a 8 másodperces Taci!-t. Ez persze kivételesen rövid mű volt, de úgy tudom, amúgy sem szeret hosszú operákat írni.

Rövid operákat írok, mert ezeket könnyebb előadni és meghallgatni. Ha egy opera túl hosszú, az a közönség számára könnyen unalmassá válhat, különösen, ha kortárs zenéről van szó.

A Facebooking bemutatóit követően mik a tervei?

A következő évben New Yorkba megyek, ahol rezidens komponista leszek az Ensemble of New York of Contemporary Music mellett, akiknek két művet kell majd írnom. Egy operát, aminek a premierjére Stuttgartban kerül sor, és csak azt követően adjuk majd elő New Yorkban. A másik egy hangszeres darab lesz ún. „zeneszínházi” előadásban, ami a legközelebb áll az én stílusomhoz. De az operám is „zeneszínház” lesz, a zenészek a színpadon lesznek, az opera szereplőiként. [Girolamo Deraco „zeneszínházában” a zenész, a zenei gesztusok és a zenét hallgató és néző közönség is része a színházi cselekménynek. – CsB -]

Ha jól tudom, szó van egy ún. „űropera” bemutatójáról is.

Dolgozom rajta, de ennek a bemutatója még messzebb van. Ez ugyanis egy nagy opera lesz, és itt van a probléma: komoly szervezésre van szükség és meg kell hozzá teremteni a financiális feltételeket. Valószínűleg egy kooperációban jön majd létre az előadás, többek között a Miskolci Operafesztivállal.

A mű zenéjét írja már?

Nem, egyelőre csak a színpadképet tervezem. Azt kell először elképzelnem, hogy a zenét megírhassam.

emmi logo 80px miskolc cimer fel 80px nka csak logo rgb 80px    

Copyright © 2016 Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!  |   Impresszum »  |  Közérdekű információk »Adatkezelési tájékoztató »

↑ Top

facebook