image022 masolatTűzijáték a Szent István térenNyitva az operafesztivál! Értesülhetett erről minden komolyzene-rajongó, hiszen a Bartók Rádió élő adásának köszönhetően részese lehetett a Bartók Plusz Operafesztivál Kodály Zoltán emlékének szentelt nyitóhangversenyének. A közönséget hagyományosan nyitóparádé invitálta a zene ünnepére, amelynek szabadtéri programjában énekversenyen nyertes tehetségeket hallhattak a fesztiválízelítő hangversenyen. Ünnephez illően az estet tűzijáték zárta.

 

 

 

nyitóhangverseny – már maga a zene ünnepe volt!

Teltház várta a Miskolci Nemzeti Színházban a 2017-es Bartók Plusz Operafesztivál nyitókoncertjének fellépőit, és még annál is többen hallhatták a hangversenyt, hiszen a Bartók Rádió élőben közvetítette (még egyszer: ismétlés június 28-án, 12.36-tól!). A hagyományoknak megfelelően itt tartották a hivatalos megnyitót is, és a köszöntőkből az derült ki: bár egy kicsit mindenki másfelől közelít, ugyanoda érkezik meg, ha a Bartók Pluszról van szó.

image012Fekete Attila (Kodály Zoltán: Psalmus Hungaricus)Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára azt emelte ki megnyitóbeszédében, hogy ez a zenei találkozó már régóta nemcsak helyi kulturális esemény, hanem az európai országok meghatározó operaszemléje, egyben a világ legjelentősebb Bartók-fesztiválja. Most pedig, az emlékév alkalmából, Kodály Zoltán – a zeneszerző, a világhírű zenepedagógus, a népzenekutató – életműve áll a középpontban. Ugyanilyen fontos, hogy a miskolci fesztivál az opera újjászületését, megújítását és széleskörű népszerűsítését tűzte ki célul, és már 21 új opera megszületése kötődik a Bartók Pluszhoz!

Pfliegler Péter, Miskolc alpolgármestere ugyanezeket a csomópontokat – Bartók, Kodály, népszerű kortárs opera – a város felől közelítette meg. Hol máshol, mint Miskolcon adódhatna jobb helyszín egy olyan operafesztivál megrendezéséhez, amely e két kiemelkedő tehetségű és szorgalmú zenei újítónak állít emléket?! – tette fel a költői kérdést, majd vont párhuzamot: ez a város is képes volt a saját útját járni, és megújulni.

image014Baranyai Barnabás csellóművész és Bogányi Tibor karmester (Fekete Gyula: Csellóverseny)Kesselyák Gergely fesztiváligazgató ekkor valóban csak köszöntötte a közönséget. Később azonban arról is szólt, hogy a válság alulfinanszírozott évei után most helyreállni látszik az eredeti támogatási mérték, köszöni ezt az EMMI-nek, a városnak, de úgy gondolja, ez így van jól. Már az első egyetemi zenetörténet órán megtanulta: ahol van pénz, ott van jó zene. Ez a fesztivál pedig jó zenét kínál, legyen szó arról a különleges kísérletről, amikor majd megszólnak a színházban kiállított gyönyörű gramofonok, az ősbemutatókról, vagy éppen a nyitóhangverseny zenei élményéről.

Hiszen valódi élmény volt. Nemcsak azért, mert Kodály életművének két csúcspontja, a Psalmus Hungaricus és a Budavári Te Deum is elhangzott. Nemcsak, mert nagyszerű előadók működtek közre: Bogányi Tibor vezényletével a Pannon Filharmonikusok, a debreceni Kodály Kórus, a nyíregyházi Cantemus Kórus, szólistaként Egyed Apollónia, Vörös Szilvia, Fekete Attila, Palerdi András operaénekes és Baranyai Barnabás csellóművész. És nem is csak azért, mert már a nyitóhangversenyen is volt egy ősbemutató: Fekete Gyula Kodály tiszteletére írt Csellóversenye.

image015Egyed Apollónia, Vörös Szilvia, Fekete Attila és Palerdi András (Kodály Zoltán: Budavári Te Deum)Hanem azok miatt a pillanatok miatt, amikor a zene kivette hallgatóit térből és időből, és csak vitte magával. Például a Psalmus Hungaricusban, amikor a leánykórus nézőtéri elhelyezése miatt szó szerint körbeölelték a hangok a hallgatóságot, a Csellóversenyben, amikor a technikailag is bravúros szóló alatt megszűnt minden más hang, és a tökéletes nézőtéri csöndben mindenki magára maradhatott a zenével, vagy amikor a Te Deumban a zenekar és a két kórus hatalmas ereje nem fölénk tornyosult, hanem felemelt. Legyen a zene mindenkié! – szól idén is a Kodályi jelmondat a fesztiválon.

A vastaps tanúsága szerint ez már első estén teljesült.

 

 

 

 

 

Mindeközben a Szent István téren és a Fesztiválzónában

 

videónapló

 

 

 

emmi logo 80px miskolc cimer fel 80px nka csak logo rgb 80px    

Copyright © 2016 Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!  |   Impresszum »  |  Közérdekű információk »Adatkezelési tájékoztató »

↑ Top

facebook