20190623 opfeszt 3tenor gms  69 resizeHárom tzenor gála (Szólisták: Mihail Mihajlov, Galeano Salas, Horváth István)Három tenor gálakoncertjével búcsúztatta 2019-es fesztiválszezonját a Bartók Plusz. Jövőre, a kereken 20. operafesztiválra a szokásosnál is izgalmasabb programot ígért a közönségnek Kesselyák Gergely fesztiváligazgató és Pro Urbe díjas csapata.
A zárónap színes eseményekkel zárult a szabadtéri színpadokon. Donizetti Rita című operáját és a Miskolci Balett utcatáncát a Szent István téren láthatták, Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint kvartettje az Erzsébet téri operabárban lépett fel.

 

 

 

Három tenor gála

A fesztivált megnyitó operagála műsorát az ünnepélyes hangversenyekétől némiképp eltérő hangulatra hangolta a Bartók Plusz a kortárs művek előadásával – és a Három tenor zárógálára is tartogatott meglepetést a műsorösszeállítás. Az előzetesen beígért szerzők – Verdi, Puccini, Gounod, Csajkovszkij, Richard Strauss, Erkel – borítékolhatóan köz20190623 opfeszt 3tenor gms  74 resizeHárom tenor gálaönségsikert hozó slágeráriái mellé odacsempészett egy kortárs fiatal olasz zeneszerzőt, Girolamo Deracót. A meghökkentő művei (a nyolc másodperces Taci!; az Indaco; a Facebooking és a gramofonokra írt Phone’) révén az operafesztivál látogatói előtt már ismert muzsikus most az áriák közötti intermezzók szerzőjeként mutatkozott be. Nem is akármilyen közzenékkel, hanem az esten felhangzó áriák fő motívumain alapuló művekkel. Biztosan akad, aki számára szentségtörés, ha a klasszikus operaszerzők dallamainak kölcsönvételéből valaki a saját neve alatt zenét ír.

Deracót azonban nem a tiszteletlenség (vagy az ötlettelenség) vezette, mint inkább az, hogy az erre az estére komponált muzsikája híd legyen múlt és jelen között, évszázaddal ezelőtt született melódiákhoz teremtsen saját zenéjével összeköttetést. Ez a Bartók Plusz törekvése, emlékeztetett rá a műsorvezető, Bősze Ádám is, aki a zeneszerzők statisztikáját közölte: 11 már nem élő komponista mellett 7 élő kortársat mutatott be a fesztivál 2019-ben, ami következetes odafordulás a mai zenei világ felé.

Az est tenorjai ugyancsak fiatalok voltak: a Marton Éva Énekverseny fődíjasa, Galeano Salas, a Placido Domingo Énekversenyre bejutott Mihail Mihajlov és a Magyar Állami Operaház szólistája, Horváth István. Remek teljesítményüket állva tapsolva minősítette a gálaközönség. (színlap »)

A Bartók Plusz Operafesztivál tíz napja alatt 97 programot rendezett 62 társulat/együttes és 229 alkotó/fellépő közreműködésével. „A közreműködők szuperlatívuszokban beszéltek róla, és a látogatottság is ezt támasztja alá”, értékelt a gálahangverseny bevezetőjében Kesselyák Gergely fesztiváligazgató. Mint mondta: ezt szeretné túlszárnyalni jövőre, 2020-ban a jubileumi, 20. fesztivál, ennek eléréséhez kéri a közönség támogatását a továbbiakban is.

20190623 opfeszt 3tenor gms  2 resizeKesselyák GergelyZárógondolatként idézzük ide a fesztiváligazgató ez évi köszöntőjének részletét a fesztivál műsorfüzetéből:

„Az Operafesztivál menedzsmentjét Miskolc városa idén Pro Urbe díjjal tüntette ki. Miskolci nézőinknek köszönjük, vendégeinknek pedig büszkén dicsekszünk el vele.
A nemzetközi szaksajtó évek óta kitüntető figyelmet szentel a fesztivál szakmai programjának, a kortárs népopera létrehozására irányuló törekvéseinknek. „Senki sem lehet próféta a saját hazájában.” – Nem értek egyet. Sőt, azt gondolom, legtöbben éppen azért születünk a bolygó valamely pontjára, mert elsősorban ott van dolgunk. Kétségtelen persze, hogy ez a legnehezebb.
Azért rendkívül fontos ez a díj, mert visszatekintve egy nemzetközi siker hazai megértését jelzi, előretekintve pedig arra ösztönöz mindannyiunkat, hogy gondoljuk újra végig, miért is hoztuk létre 2001-ben ezt a fesztivált. Miskolc felvirágoztatására. Arra, hogy egy emberként ünnepeljen a város apraja-nagyja ebben a tíz napban. Ne csak az operabarátok, hanem mindenki érezze magáénak. (...) ”

 

A nap képekben »

emmi logo 80px miskolc cimer fel 80px nka csak logo rgb 80px    

Copyright © 2016 Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!  |   Impresszum »  |  Közérdekű információk »Adatkezelési tájékoztató »

↑ Top

facebook