Augusztus 2019  << >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Ez következik

E-mailNyomtatásExport ICS

Légy itt, Léda ott ─ Ady közelebb – Légyott!, a Spanyolnátha folyóirat irodalmi estje

Mikor:
2019. június 22., szombat 17:00 h
Hol:
Színháztörténeti és Színészmúzeum
Miskolc
Kategória:
Próza, Kísérőrendezvény

A Bartók Plusz Operafesztivál, a Spanyolnátha művészeti folyóirat és a Magyar Küldeményművészeti Társaság a Múzeumok Éjszakáján Légy itt, Léda ott ─ Ady közelebb címmel rendezi meg a 19. Légyottot, az Operafesztivál kísérőrendezvényét.

Ebből az alkalomból a Spanyolnátha Könyvek gondozásában ismét megjelenik az a művészkönyv, melyben a folyóirat szerkesztői, munkatársai, illetve a folyóirat műhelytáborainak előadói szerepelnek.

Az idei téma valóban Adyt hozza közelebb: „Egy városi legenda szerint Ady Endre egyszer egy mámoros éjszakán az Andrássy úton sétálva Lédát vélte felfedezni az operaházi szfinx vonásaiban, és felpattanva a hátára – finoman szólva – szerelmes szavakat suttogott a fülébe. Persze mint minden legendának, ennek is kétséges a valóságtartalma...” „Bár az utcák rendjének zord őrei egyszer sem csípték fülön ─ legalábbis erről nem szól a fáma ─, Ady Endre is egyike volt azoknak az „éjszakai lumpolóknak”, akik szerelmesen vonzódtak a két szfinx egyikéhez. Sőt a híres költő a Dalszínház utca sarkán tanyázó szobrot egyenesen Lédához tartotta hasonlatosnak. Krúdy Gyula Ady Endre éjszakái című könyvében olvashatjuk, hogy egy hajnali bolyongás során, amikor Ady elindult az oroszlántestű kőhölgy felé, a társaságában lévő Jóbarát (Révész Béla) így kiáltott fel: „Gyere már, Agyibagyi, mert még becsukják a Borozót!” A költő ennek ellenére felmászott a szfinx hátára, a nőoroszlánt azonban most sem sikerült megnyergelnie.”

A művészkönyv közreműködői ─ valamint több felkért művész ─ erre az alkalomra született műveikben reflektálnak e legendára, érintve, hangsúlyozva annak fiktív vagy valós opera(ház)i vonatkozásait.

A miskolci Herman Ottó Múzeum Thália-házában a Múzeumok Éjszakáján, június 22-én rendezi a Légyottot, itt mutatják be a művészkönyvet, valamint kiállítják a múzeum állandó kiállításának is otthont adó emeleti teremben a projektben résztvevő közel száz alkotó művét.

A művekből Seres Ildikó és Fandl Ferenc színművész, a Miskolci Nemzeti Színház társulatának tagjai adnak elő. Később, a Légy itt, Léda ott ─ Ady közelebb installációja felépül a 28. Önök kerték Spanyolnátha Kertfesztiválon is, Hernádkakon, idén nyáron, ahol felolvasást is tartanak az írásokból, továbbá a Spanyolnátha a művekből szerkesztett válogatásblokkokat jelentet meg.

Helyszín:

3525 Miskolc, Déryné u. 3. | Honlap
emmi logo 80px miskolc cimer fel 80px nka csak logo rgb 80px    

Copyright © 2016 Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!  |   Impresszum »  |  Közérdekű információk »Adatkezelési tájékoztató »

↑ Top

facebook