Április 2024  << >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Ez következik

Tartalomjegyzék

14 vig ozvegy plakatAz előadás plakátjaOperett három felvonásban. A Miskolci Nemzeti Színház előadása.

Szereplők: Glavári Hanna - Vizin Viktória, Danilovics Daniló - Dániel Gábor, Zéta Mirko - Szatmári György, Valencienne, a felesége - Lukács Anita, Camille de Rosillon - Vadász Zsolt, Nyegus - Fandl Ferenc, Vicomte Cascada - Dénes Viktor, Paul St. Brioche - Molnár Sándor Tamás, Bogdanovics - Salat Lehel, Sylvaine, a felesége - Szabó Irén, Kromov - Pásztor Pál, Olga, a felesége - Szirbik Bernadett, Prisics - Cservenák Vilmos

Közreműködik: a Miskolci Nemzeti Színház énekkara, balettkara és zenekara

Díszlettervező: Debreczeni Borbála
Jelmeztervező: Ignjatovity Krisztina
Karmester: Cser Ádám
Rendező: Rusznyák Gábor

2014. 06. 15., vasárnap, 19.00 – Miskolci Nemzeti Színház, Nagyszínház


Cselekmény

Helyszín: Pontevedro (egy fiktív délkelet-európai ország) párizsi nagykövetsége
Idő: 20. század eleje

I. felvonás

Pontevedro párizsi nagykövetsége

Pontevedro párizsi nagykövetségén a diplomaták arra törekednek, hogy az ország csődjét elkerüljék, s a cél elérése érdekében az európai nagyhatalmak segítségét kérik. Zéta Mirkó nagykövet és munkatársai fogadást rendeznek az illusztris francia és spanyol vendégeknek. Olga, Kromow tanácsos felesége és Sylviane, Bogdanovics konzul felesége afférba bonyolódnak a fiatal Raoul Saint Brioche francia, valamint Sebastian Cascada spanyol diplomatával. Sőt, maga a nagykövet felesége is szerelmes lesz, mégpedig Rosillon francia kabinetfőnökbe.
A nagykövet meghívja a fogadásra Glavari Hannát, a külföldön élő dúsgazdag pontevedrói özvegyasszonyt, annak a reményében, hogy majd szerelembe esik, és pontevedrói férjet választ magának, így hatalmas vagyona visszatér az országba. Zéta férjjelöltnek Danilo Danilovics grófot szemeli ki, a követség titkárát, akinek évekkel korábban már lángolt a szíve Hannáért.
Az özvegy megérkezik, azonban a nagykövet terve bukni látszik, mivel a Hanna és Danilo közötti korábbi sérelmek még erősen élnek, így közeledésről szó sem lehet. A jelenlevő diplomaták azonban hevesen udvarolnak a hölgynek, azzal fenyegetve a nagykövet tervét, hogy az özvegy nem pontevedrói férjet választ magának. Az özvegy, aki élvezi a helyzetet és főleg azt, hogy Daniló féltékenyen nézi az udvarlók seregét, meghívja az egész társaságot a jachtjára. A kihívásra Daniló újabb sértéssel válaszol, tovább mélyítve a kettejük közötti szakadékot.

II. felvonás

Glavari Hanna szalonja

A nagykövet és a követségi mindenes, Nyegus tűkön ülve várják Danilot. Danilo csalódottan érkezik, ugyanis kedvenc mulatóját, a Maxim’s-t zárva találta. Elhatározza, hogy kiüti a nyeregből riválisait, elsősorban Cascadát és Saint Briochet, valamint Rosillon államtitkárt. Miután megtudja, hogy a két diplomata viszonyt folytat a pontevedrói attasék feleségeivel, megzsarolja őket, így ők elállnak az udvarlástól. Rossilon azonban nehezebb feladatnak bizonyul.
A kabinetfőnök kitartóan udvarol Hannának, hogy így leplezze szerelmét Valenciennel, Zéta nagykövet feleségével. A kapcsolatuk azonban majdnem kitudódik, amikor a nagykövet rajtakapja őket. A kényes helyzetből úgy szabadulnak, hogy Hanna helyet cserél Valenciennel és magára vállalja, hogy neki volt légyottja Rosillonnal. Ezzel azonban arra készteti a férfit, hogy nyilvánosan megkérje a kezét, ami a végső kétségbeesésbe taszítja Danilót.

III. felvonás

Glavari Hanna bálterme

A Maxim’s azért volt zárva, mert a táncosnőket Glavari Hanna meghívta a báljára. A táncosnők a meghívottakat szórakoztatják.
A bálra megérkezik Danilo is, és nagy meglepetésére Hanna tudatja vele, hogy tulajdonképpen soha nem is volt jegyese Rosillonnak, mindössze egy házas ember becsületét próbálta megvédeni.
Danilo megérti a helyzetet és szerelmet akar vallani, de hirtelen eszébe jut az asszony vagyona és emiatt eltántorodik.
Időközben Zéta hűtlenséggel gyanúsítja meg a feleségét, válni akar és elhatározza, hogy majd ő maga kéri meg Hanna kezét az ország megsegítése érdekében. Az özvegy ekkor tudatja vele, hogy amennyiben ismét férjhez megy, minden vagyona odavész. Mikor ezt meghallja Daniló, felbátorodik és szerelmet vall Hannának, aki ekkor boldogan kijelenti: a pénze azért vész el, mert átszáll az új férjére.
Az est végére Valencienne és Zéta között is helyreáll a béke, az asszony szeretetéről biztosítja a férfit.

címkék: fesztiválok listája: 2014
műfaj: operett
kategóriák: fesztiváli főprogramok, kísérőrendezvények
emmi logo 80px miskolc cimer fel 80px nka csak logo rgb 80px    

Copyright © 2016 Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!  |   Impresszum »  |  Közérdekű információk »Adatkezelési tájékoztató »

↑ Top

facebook