Március 2024  << >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Ez következik

Opera két felvonásban.

 

Librettó: Ferdinando Fontana
Szólisták: Bazsinka Zsuzsanna, Kálmándy Mihály, Fekete Attila, Fehér István
Közreműködik: Egri Szimfonikus Zenekar, Magyar Állami Operaház Énekkara
Rendező és karmester: Szabó Sipos Máté

Az előadásról:

A Lidércek (Le Villi) Giacomo Puccini első operája. 1884. május 31-én mutatták be a milánói Teatro dal Vermében.

A cselekmény:

A darab a Duna forrásvidékén játszódik valamikor a középkorban.

A Fekete-erdőben, egy falu szélén vendégsereg ünnepeli a jegyespárt. A kórustól megtudhatjuk, hogy a vőlegény egy nagyobb vagyont örökölt a mainzi nagynénjétől. A falusiak örömükben táncolnak, még az öreg örömapa, Guglielmo is táncra perdül. Miután mindenki kitáncol a színről, a menyasszony, Anna dalt énekel a vőlegényének, Róbertnek, melyben arra kéri, hogy soha ne hagyja el őt. A vőlegény megesküszik, hogy örökké hűséges marad.

Intermezzo: Mainzban él egy „sirena”, aki ifjakat és véneket egyaránt megőrjít. Róbertet is elcsábítja, mire ő elfelejtkezik a menyasszonyáról. Anna hiába várja vissza a vőlegényét, s bánatában meghal. Az intermezzo folytatásában megtudjuk, hogy az erdőben villik, szerelemtől meghalt lányok lelkei élnek, akik ha áruló férfira bukkannak, halálra táncoltatják. Róbert, miután távozik a sirenától, az erdőn keresztül tér haza.

A második felvonásban Guglielmo fájdalommal siratja elhunyt lányát, a hűtlen vőlegényt pedig átkozza, és a villiket kéri, hogy álljanak bosszút. A villik kórusától kísérve feltűnik Róbert, és miután beszámol a villikkel kapcsolatos élményeiről, elátkozza a sirenát. Felhangzik a halott menyasszony hangja is, aki szemrehányásokat tesz Róbertnek, aki először megbocsátásért könyörög, majd belenyugszik sorsába. Táncra perdül a villikkel és a halott menyasszonyával, majd meghal.

2012. 06. 16. – Miskolci Nemzeti Színház, Kamaraszínház

címkék: fesztiválok listája: 2012 Puccini
műfaj: opera
kategóriák: fesztiváli főprogramok
emmi logo 80px miskolc cimer fel 80px nka csak logo rgb 80px    

Copyright © 2016 Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!  |   Impresszum »  |  Közérdekű információk »Adatkezelési tájékoztató »

↑ Top

facebook