Április 2024  << >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Ez következik

Tartalomjegyzék

lutherek opera banner web01Ragtime-opera - ősbemutató. A debreceni Csokonai Nemzeti Színház és a Bartók Plusz Operafesztivál koprodukciója.


A „crossover ízű” ragtime-opera minden olyan zenei elemet felvonultat, ami a dzsesszműfajba beleillik: swing, blues, dixieland, gospel, spirituálé, helyenként operettes hangzás, és természetesen ragtime. A korszellemnek megfelelő műfaji keveredés zenei szempontból mégis egységes.

Az opera vezérfonalát Martin Luther King életének legfőbb mozzanatai adják. Kezdetben csak utalások révén, de a történetben a fél évezreddel korábban élt Luther Márton is megjelenik. A két címszereplő King halála után, a mennyországban találkozik. Hamar kiderül, hogy azok a kérdések, amik Luther Mártont ötszáz éve vagy Martin Luther Kinget alig félévszázaddal ezelőtt foglalkoztatták, ma is aktuálisak, jelen vannak úgy az európai mint az amerikai emberek életében.

A reformáció 500. évfordulója alkalmából született Lutherek színpadi bemutatójának zenei alapját a kibővített Bohém Ragtime Jazz Band játssza, amelynek vezetője maga a szerző, Ittzés Tamás. A teljes zenekari összeállítás egy kisebb swinges big bandnek felel meg.

Előadás:

2017. június 18., 19:00 – Miskolci Nemzeti Színház, Nagyszínház

 


Színlap

Ittzés Tamás–Lanczkor Gábor

A Lutherek

ragtime-opera | ősbemutató
A Bartók Plusz Operafesztivál és a Csokonai Nemzeti Színház koprodukciója

Szereposztás:
Martin Luther King: Biri Gergely
Coretta, King felesége: Nagy Kira
Lucy, Coretta barátnője: Mudrák Mariann
Luther Márton: Kovács István
Narrátor: Sárközi-Nagy Ilona

Közreműködik: a kibővített Bohém Ragtime Jazz Band, Csokonai Színház Énekkara
Táncosok: Ács Vivien, Bodó Zsombor, Jeges Patrik, Jeges Violetta, Kállai Rella, Kovács Nikolett Sinai Róbert, Daniel Diaz Fernandez, Gáll Kitti, Lénárt János

Díszlet- és jelmeztervező: Mészáros Zsófia
Koreográfus: Kasznai Dóra
Karigazgató: Gyülvészi Péter
Rendező: Gemza Péter

 


Szinopszis

A Lutherek ragtime-opera a hit nevében történő kiállás a mindenkori kisebbségek elnyomása ellen. Cselekményének vezérfonalát az amerikai baptista tiszteletes, polgárjogi harcos, Martin Luther King életének legfőbb mozzanatai adják.

King és felesége, Coretta második gyermekük születésére készülnek, miközben a férfi folyamatosan tiltakozásokat szervez a fekete kisebbség jogainak védelmében. Egyre sűrűsödnek a családdal szembeni fizikai fenyegetések, de King továbbra is az erőszakmentesség híve. Egy éjjel álmot lát, amelyben maga Luther jelenik meg előtte.

A Tennessee állambeli Memphisbe szervezett demonstráción a tömeg Kingre vár, ő azonban nem érkezik meg. Agyonlőtték.

A túlvilágon King Lutherrel társalog, majd egy dallal üzen feleségének. A földön baptisták és Coretta idézik föl King tanításának krisztusi hitelét.

 

címkék: fesztiválok listája: 2017
műfaj: opera
kategóriák: fesztiváli főprogramok
emmi logo 80px miskolc cimer fel 80px nka csak logo rgb 80px    

Copyright © 2016 Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!  |   Impresszum »  |  Közérdekű információk »Adatkezelési tájékoztató »

↑ Top

facebook