Március 2024  << >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Ez következik

Tartalomjegyzék

szekelyfono webDaljáték. A Magyar Állai Operaház előadása – az Ezrek operája programban.

Kodály Zoltán halálának 50. évfordulóján a Székely fonó műve válik Ezrek operájaként közkinccsé. Igaz, a darab műfaji besorolása szerint daljáték, viszont ezzel az operaméretű művével állította Kodály elsőként a magyar népdalt a budapesti Operaház színpadára.

Az egyfelvonásos „népdalfüzér” cselekménye időtlen, szereplőinek nincsenek személynevei, amely még nyomatékosabbá teszi mondanivalójának általános érvényességét.

A Bartók Plusz 2017 programjában a Magyar Állami Operaház előadásában látható „balladai életkép” rejtelmeit – az Ezrek operája program hagyományaként – beavató előadásokon ismerheti meg a közönség a bemutató előtti napokban.

Előadás:

2017. június 22., 19:30 – Miskolci Nemzeti Színház, Nagyszínház (LED-falas élő közvetítés a Szent István téren)

Beavató előadások: 2017. június 19. és 21. – Szent István tér

 

 


Színlap

 

Kodály Zoltán:
Székely fonó

Szólisták:
A háziasszony – Gál Erika
A kérő – Haja Zsolt
A legény – Pataki Adorján
A szomszédasszony – Wiedemann Bernadett
A leány – Sáfár Orsolya
Bolha – Gradsach Zoltán
A leány anyja – Kiss Erika

Karmester: Kocsár Balázs
Rendező: Michał Znaniecki

A Magyar Állami Operaház előadása


Előhang a Székely fonó előadáshoz a Szent István téren

Közreműködők: Gajdos Zenekar, Dobroda Zenekar, Miskolci Cardinal Mindszenty Kórus és Cantus Agriensis (művészeti vezető: Gergely Péter Pál)


Szinopszis

A Háziasszony ura haldoklik; az asszony és kislánya csakhamar árván maradnak. A gyászoló özvegy sajgó szívvel emlékszik vissza lánykorára, amikor megismerkedett jövendőbelijével. Hogy szomorú kislányát felvidítsa, elénekli neki a Kitrákotty-mesét.

Miközben a temetésre készülődnek, a Háziasszony egyre a múltba réved vissza: felidézi, ahogy összeházasodtak kérőjével. Az esküvői ünnepség szép emlékét azonban hirtelen beárnyékolja a baljós Bolha megjelenése. A Háziasszony tovább emlékezik: kislányuk születését idézi fel.

A temetést követően, gyászában megtörve szakad ki belőle a Rossz feleség balladája. Egyszerre mintha halott férjét látná újra maga előtt, de rá kell döbbennie: csupán káprázat volt. Keserűen fekszik ágyba, már a lányától sem fogad el se vigaszt, se ételt – szép lassan elemészti a bánat. Leánya csendben gyászolja. A Háziasszony és férje a mennyországban találnak újra egymásra.

 

címkék: fesztiválok listája: 2017
műfaj: opera
kategóriák: fesztiváli főprogramok
emmi logo 80px miskolc cimer fel 80px nka csak logo rgb 80px    

Copyright © 2016 Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!  |   Impresszum »  |  Közérdekű információk »Adatkezelési tájékoztató »

↑ Top

facebook