Május 2024  << >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Ez következik

b_250_250_16777215_00_images_stories_szek_eloadasok_kat_opera_2007_emberi_hang1_resize.jpgA Miskolci Operafesztivál Kht. produkciója

Kosztüm: Benedek Mari

Közreműködik: a Miskolci Szimfonikus Zenekar

Vezényel: Oberfrank Péter

Rendező és díszlettervező: Kovalik Balázs

 

I.

Franc is Poulenc: Az emberi hang

Opera egy felvonásban, francia nyelven

Libretto: Jean Cocteau
Fordítás: Jánszky Lengyel Jenő

Az Asszony – Wendy Waller

Néma szereplő: Molnár Sándor Tamás

 

Játszódik Franciaországban, a 20. században.

Az Asszony várja a szeretett férfi telefonhívását, aki ötéves kapcsolata után most szakított vele. Ez lesz a búcsúbeszélgetésük, mert a férfi a következő napon egy másik nővel köt házasságot. Végre megszólal a telefon, és a férfi jelentkezik. Az Asszony igyekszik tárgyilagosan társalogni vele, pedig érzi, hogy már csak ez a párbeszéd köti az élethez. Kétségbeesetten kapaszkodik a kagylóba, szóba hoz mindenféle jelentéktelen témát, hogy húzza az időt. Így akarja elodázni a végső istenhozzádot. Beszél arról, hogy visszaadja a férfi szerelmesleveleit; felidézi a múltjukat, a közösen eltöltött boldog napokat. Az önmagára erőszakolt fegyelem azonban fokozatosan elhagyja, és most már teljesen kiadja magát a férfinak. Gátlás nélkül bevallja, mennyire szenved, és azt is, hogy ha vége szakad ennek a beszélgetésnek, akkor az ő élete is befejeződik. Amikor a férfi búcsúzni akar, az Asszony a telefonzsinórt a nyaka köré tekeri. Nem várja meg a beszélgetés végét, a kagyló kihull a kezéből, ő pedig élettelenül zuhan az ágyra.

b_400_350_16777215_00_images_stories_szek_eloadasok_kat_opera_2007_kekszakallu1_resize.jpgII.

Bartók Béla: A kékszakállú herceg vára

Opera egy felvonásban, magyar nyelven

Libretto: Balázs Béla
Angol fordítás: Jánszky Lengyel Jenő

Judit – Mester Viktória

Kékszakáll – Bretz Gábor

Prológ: Nagy-Búza Bence

 

A helyszín és az időpont a legendák homályába vész.

A Kékszakállú herceg magával viszi új asszonyát a várába. A sötét várról Judit baljós történeteket hallott, de bizalommal követte ide férjét. A várba érkezve hét lezárt ajtót lát, Kékszakállú hiába figyelmezteti, ő tudni kívánja, hogy mit rejtenek. Az első ajtó mögött a kínzókamrát találja, a második mögött a fegyvertárat. A harmadik ajtó a kincseskamrára nyílik, a negyedik a vár kertjére. De Judit vért lát a fegyvereken, az ékszereken és a virágon is. Az ötödik ajtó mögött kitárul a herceg birodalma, ám arra is véres felhő vet árnyat.

Kékszakállú újból kéri, ne akarjon tudni minden titkot, de az asszony hajthatatlan. A hatodik ajtó mögött a könnyek tava van. A hetedik, a leg féltettebb ajtó mögött három asszony bukkan elő hangtalanul – a Kékszakállú korábbi asszonyai. Már Judit számára sincs visszaút, ő maga is belép a hetedik terembe, ő is a Kékszakállú múltjának részévé válik.

2007. június 15., péntek 21 óra, Nagyszínház, Miskolc

címkék: fesztiválok listája: 2007 Párizs
műfaj: opera
kategóriák: fesztiváli főprogramok
emmi logo 80px miskolc cimer fel 80px nka csak logo rgb 80px    

Copyright © 2016 Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!  |   Impresszum »  |  Közérdekű információk »Adatkezelési tájékoztató »

↑ Top

facebook