December 2023  << >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Ez következik

b_250_250_16777215_00_images_stories_szek_eloadasok_kat_opera_2006_parasztbecsulet16.jpgA Bukaresti Nemzeti Operaház vendégjátéka

I. Pietro Mascagni: Parasztbecsület

Opera egy felvonásban, olasz nyelven, magyar nyelvű szövegkivetítéssel

Libretto: Giovanni Verga nyomán Giovanni Targioni-Tozzetti és Guido Menasci

Fordítás: Jánszky Lengyel Jenő

Vezényel: Adrian Morar

Rendezte: Cristina Cotescu, Franco Zeffirelli rendezése alapján

 

Szereplők:

Santuzza – Sorina Munteanu

Lola – Sidonia Nica

Turiddu – Daniel Magdal

Alfio – Ionut Pascu

Lucia – Adriana Alexandru

 

Játszódik egy szicíliai faluban, 1880-ban, húsvétvasárnap.

Turiddu szicíliai parasztlegényt behívták katonának. Kedvese, Lola nem várta meg amíg visszatér, hanem férjhez ment a jómódú fuvaroshoz, Alfióhoz. Amikor Turiddu leszerelt, Santuzzának kezdett udvarolni, közeledését a lány forró szerelemmel viszonozta. Lola hiúságát ez sértette, és ismét visszahódította Turiddut. Amíg az asszony férje távol járt, a legény most is nála töltötte az éjszakát. Santuzza kétségbeesetten vonja felelősségre Turiddut, és könyörög neki, térjen vissza hozzá. Az azonban gorombán letorkolja és félrelöki.

A faluba érkezik Alfio. A végsőkig elkeseredett Santuzza mindent elmond a gyanútlan férjnek. Alfio szörnyű haragra gerjed, és bosszút esküszik. A húsvéti miséről érkező Turiddu borral kínálja Alfiót, de az kiüti a poharat a kezéből. A legény megérti, hogy minden kiderült, és életre-halálra meg kell küzdenie vetélytársával – így kívánják a szicíliai erkölcsök. Elfogadja a kihívást, elbúcsúzik anyjától, és rábízza Santuzzát. A kertek alatt késpárbajt vív Alfióval, aki halálra sebzi.

b_400_350_16777215_00_images_stories_szek_eloadasok_kat_opera_2006_bajazzok22.jpgII . Ruggero Leoncavallo: Bajazzók

Opera egy felvonásban, prológgal, olasz nyelven, magyar nyelvű szövegkivetítéssel

Libretto: Ruggero Leoncavallo

Fordítás: Jánszky Lengyel Jenő

Vezényel: Adrian Morar

Rendezte: Stefan Neagrau, Franco Zeffirelli rendezése alapján

 

Szereplők:

Canio, a vándorkomédiások vezetője – Daniel Magdal

Nedda, a felesége – Roxana Briban

Tonio – Oleg Ionese

Silvio – Iordache Basilic

Beppe – Marius Manea

 

Játszódik a dél-olaszországi Calabriában, 1865-ben.

A kis calabriai faluba vándorkomédiások csoportja érkezik. Egyikük, az együgyű Tonio szerelmes lesz az együttes vezetőjének, Caniónak a feleségébe, Neddába. Az asszony azonban durván elutasítja a férfi közeledését. Tonio kilesi, ahogy Nedda egy fiatal parasztlegénnyel, Silvióval szerelmeskedik, és bosszúvágyában elárulja ezt Caniónak.

A féltékeny férj nem tudja rajtakapni őket, mert Silvio elmenekül. Nedda nem adja ki a szeretője nevét. Canio már majdnem megöli feleségét, de lefogják a kezét. Beesteledik, és megkezdődik a meghirdetett színjáték. Egy commedia dell’artét adnak elő a falusiak számára. Canio a darabban is féltékeny férjet játszik, akit megcsal a házastársa.

A komédiás nem tud uralkodni magán, és a színpadon is a szeretője nevét akarja kiszedni az asszonyból. Nedda hiába próbálja visszaterelni férjét a komédia keretei közé, a vita egyre jobban elfajul, végül Canio előrántja kését, és leszúrja az asszonyt. Ugyanerre a sorsra jut Silvio is, aki megpróbál Nedda segítségére sietni. Így ér véget a komédia.

2006. június 24., szombat 19 óra, Nagyszínház, Miskolc

címkék: fesztiválok listája: 2006 Verismo
műfaj: opera
kategóriák: fesztiváli főprogramok
emmi logo 80px miskolc cimer fel 80px nka csak logo rgb 80px    

Copyright © 2016 Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!  |   Impresszum »  |  Közérdekű információk »Adatkezelési tájékoztató »

↑ Top

facebook