b_250_250_16777215_00_images_stories_szek_eloadok_kat_rendezo_anger-ferenc.jpgA Magyar Állami Operaház énekkarának tagjaként végezte el a Színház- és Filmművészeti Egyetem színháztudományi szakát Osztovits Levente osztályában. Színházrendezést tanult a velencei IUAV Egyetemen olyan kiváló rendezők irányítása alatt, mint Walter Le Moli, valamint Alain Maratrat.

Diploma-előadásként Verdi Otello című operáját állította színpadra 2008 áprilisában a Szegedi Nemzeti Színházban, melynek címszerepét két alkalommal José Cura énekelte; az előadást Pál Tamás vezényelte. Ugyanitt 2009-ben szintén az ő rendezésében került színre Mozart Figaro házassága, majd 2010-ben Rossini Ory grófja című vígoperája, mely utóbbit a Szegedi Nemzeti Színház a Budapesti Tavaszi Fesztivállal együttműködve mutatott be hazánk világhírű koloratúrszoprán énekesnője, Miklósa Erika főszereplésével.

2011-es nemzetközi Liszt-év alkalmából rendkívül hálás rendezői feladatra kapott felkérést: a Budapesti Tavaszi Fesztivál a Szegedi Nemzeti Színházzal közösen Liszt Ferenc egyetlen operáját, Don Sanche avagy a szerelem kastélya című művét mutatta be a rendezésében. Ugyanebben az évben még két kamaradarabot állított színpadra Budapesten; Delibes Lakmé című operáját a Magyar Állami Operaház énekkari művészeinek közreműködésével, valamint az Agamemnón gyermekeit, melynek szövegét Gluck zenéjének felhasználásával a rendező maga írta.

A 2012-es évben két Puccini opera színpadra vitele jegyzi a nevét: a Győri Filharmonikus Zenekar szcenírozott Tosca előadása, valamint a Margitszigeti Szabadtéri Színpad Turandot előadása. Mindkét címszerepet Lukács Gyöngyi énekelte. Ugyanebben az évben a Pécsi Kodály Központ nagytermében Wagner Die Walküre című operájának első felvonása a rendezésében csendült fel a Pécsi Szimfonikus Zenekar koncertjeként, Bogányi Tibor vezényletével.

2013-ban a Magyar Állami Operaház a közelgő Richard Strauss-évforduló alkalmából az Ariadné Naxoszon című operát mutatta be rendezésében.

Anger Ferenc nevét több opera magyar nyelvű fordítása is jegyzi. Anyanyelvünkön csendült fel többek között az általa korábban rendezett Mozart-opera, Az álruhás kertészlány, Pergolesi Livietta és Tracollo című vígoperája, az Ory grófja, az eredetileg francia nyelvű Liszt-opera, a Don Sanche, valamint 2013-ban Giuseppe Verdi születésének 200. évfordulója alkalmából a Miskolci Nemzeti Színház magyar nyelven az ő fordításában mutatta be a Nabuccót.

Jelenleg a Színház- és Filmművészeti Egyetem doktori iskolájának DLA-hallgatója Karsai György szakmai irányítása alatt.

Operafesztiváli bemutatója:

2013. 06. 17., 19., 21.
» Giuseppe Verdi: Traviata (Ezrek operája produkció)

 

címkék: fesztiválok listája: 2013
közreműködők: rendező
emmi logo 80px miskolc cimer fel 80px nka csak logo rgb 80px    

Copyright © 2016 Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!  |   Impresszum »  |  Közérdekű információk »Felhasználási feltételek »

↑ Top

facebook