Tartalomjegyzék

MozART GroupMozART GroupA zenei tartalom és a forma paródiáival hódította meg a közönséget a lengyel MozART Group – hangversenyük az egymást követő ráadások révén mintha soha nem akart volna véget érni péntek este a Nagyszínház színpadán. Tokody Ilona dalestjével a zsinagógában varázsolta el a közönséget. A „Bartók + Elmélet” sorozatban pedig Földes Imre zenetörténész Liszt szimfonikus költeményeinek elemzésével adott ízelítőt a mester életművének gazdagságából.

Képgaléria »

Komolytalan zene

Az Európai Unió soros elnökségét Magyarországtól átvevő Lengyelország „delegálta” Miskolcra a MozART Group-ot. Ezzel a páratlan hangulatú koncerttel adta át a maga keretei között a Miskolci Operafesztivál a kulturális stafétát Lengyelországnak. A vonósnégyes koncertje során nemcsak a zene univerzális közegében utazott országok és földrészek között szabadon a hallgatóság, hanem a zenei humor ugyancsak nyelvi problémáktól mentes világában is.

MozART GroupMozART GroupA MozART Group nem tett mást, mint felismertette: olyan muzikális közegben élünk itt, Európában és a világban, amely mindannyiunknak ugyanazt jelenti – legalább is egy adott korosztályon belül. Azoknak, akikben emlékeket kelt a Beatles, a Rolling Stones, Elvis Presley, Elton John, a spanyol flamenco, az orosz népzene, Haydn, Mozart, Beethoven, Csajkovszkij, a cigányzene, Bill Haley és a rock and roll, a dzsessz műfaja és egyáltalán: az elmúlt fél vagy egész évszázad komoly- és könnyűzenei slágereinek megannyi dallama.

A kvartett ironikusan, látszólag tiszteletlenül bánt a zene „szentjeivel”, humoros ötleteikkel viszont éppen arra világítottak rá, hogy kortárs zenéinkben egy nyelvet beszélve meg tudjuk találni a közös hangot. És ha valamit mégsem értenénk, ott van a humor, amely képes leküzdeni egy újabb kommunikációs akadályt.

A MozART Group számára nem létezett tabu. Céljuk, vagyis a jókedv megteremtéséhez minden zenei, színpadi és hangkeltő eszköz használatát megengedhetőnek találták. Tudván: a finomra csiszolt szatíra – és a maguk iróniája – egyáltalán nem bántó, ha profi módon, ízléssel használják.

Nehéz lenne plasztikusan megfogalmazni mindazt a zenei, és nem utolsó sorban színpadi leleményt, amellyel a vonósnégyes Európa (és a nagyvilág) zeneszerzőinek és „slágergyárosainak” szerzeményein keresztül a fesztiválközönség elé varázsolta a zenekultúra sokszínűségét. A Fesztiválnapló írója meg sem kísérli leírni azt a két órát, amelyet a teltházas Nagyszínház nézőterén átélt a MozART Group-pal. Csupán ajánlhatja a fotókon megőrzött hangulatot (lásd Képgalériánk »), vagy az együttes videóit a YouTube videómegosztó portálon…

emmi logo 80px miskolc cimer fel 80px nka csak logo rgb 80px    

Copyright © 2016 Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!  |   Impresszum »  |  Közérdekű információk »Adatkezelési tájékoztató »

↑ Top

facebook