Május 2024  << >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Ez következik

160504 maraton satajA Bartók Plusz Operafesztivál idei zászlóshajója a Bartók-maraton: Bartók Béla színpadi műveit egy estén, monumentális kiállításban láthatják június 11-én a Miskolci Jégcsarnokban.

 – A fából faragott királyfi, A csodálatos mandarin és A kékszakállú herceg vára darabokban azon túl, hogy a női és férfi viszonyról szólnak, az a közös, hogy az emberi kapcsolatok kettősségére világítanak rá – ismertette az előadás alapkoncepcióját M. Tóth Géza, a Bartók-maraton rendezője a Rózsavölgyi Szalonban május 4-én tartott tájékoztatón, Budapesten.
A rendező érzékeltette: a Miskolci Jégcsarnok küzdőterén kialakított játéktér nem idegen a bartóki szándéktól. Klasszikus, zárt díszletelemeket itt nem lehet elképzelni, ellenben a lelátókról mindenkinek lesz rálátása a színpadra. A hatalmas méretű színtér felületét homok borítja majd, amely különleges közege lesz a táncnak és a látványnak. Ez utóbbinak alapeleme a fény és az animáció, amely a térben elhelyezett tárgyaknak ad plasztikus megjelenést.
– Nagyon kevés eszközzel szeretnénk nagy változatosságot kínálni – jelentette ki M. Tóth Géza, aki ugyanakkor hangsúlyozta: törekednek a stílusegység megteremtésére.

Kesselyák Gergely fesztiváligazgató a művek egymást követő sorrendjéről elmondta: A fából faragott királyfi után A csodálatos mandarin, majd A kékszakállú herceg vára hangzik el, végül az estet ismét A fából faragott királyfi előadása zárja. A produkciók jelentőségét hangsúlyozva a zenekar, a Pannon Filharmonikusok olyan zenekari felállásban jelenik meg, ahogy azt Bartók annakidején előírta. (A maratont a szünetekkel együtt egyébként mintegy 5 órás hosszúságúra tervezik.) Az est karmestere – mintegy a darabokban megjelenő „női pricípium” erősítéseként – egy hölgy, Okszana Lyniv lesz. A díszlet- és a jelmez Zeke Edit munkája, a koreográfus Kozma Attila.

A fesztiváligazgató kiemelte: a Bartók-évben a Bartók-maraton a fesztivál zászlóshajója. A bartóki teljességre törekvés és ez a hihetetlen magas színvonalú trilógia – még ha maga Bartók nem is annak szánta – az emberi életnek olyan teljességét öleli át, amely inspirálóan hat valamennyi alkotóra, aki e nagyszabású produkcióban közreműködik: Komlósi Ildikó operaénekes (a Kékszakállú Judit szerepében), Apáti Bence és Felméry Lili táncművészek (A fából faragott királyfi 1. előadásában), Uhrik Dóra és Lovas Pál táncművészek (A fából faragot királyfi 2. előadásában), Topolánszky Tamás táncművész (az Öreg gavallér A csodálatos mandarinban).

emmi logo 80px miskolc cimer fel 80px nka csak logo rgb 80px    

Copyright © 2016 Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!  |   Impresszum »  |  Közérdekű információk »Adatkezelési tájékoztató »

↑ Top

facebook