Május 2024  << >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Ez következik

seresildi webSeres Ildikó, a fesztivál kísérőrendezvényeinek szervezőjeLátványos felvonulás, különleges koncertek, 3D-s aszfaltrajz – ingyen is operafesztiválozhatnak a Bartók Plusz kísérőrendezvényein!

 

A Bartók Plusz Operafesztivál kísérőprogramjainak szervezésében a fesztivál kezdete óta vesz részt Seres Ildikó Jászai Mari-díjas színésznő, operettprimadonna, rendező, ének- és drámapedagógus, a Miskolci Nemzeti Színház művésznője. A 2016. évi programsorozatról az Észak-Magyarország című napilap készített vele interjút.

Hányadszor feladata a kísérőrendezvémnyek programjának a szervezése?
Az első Operafesztivál kísérőprogramjait még egy egész kis csapat szervezte. Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy én is tagja lehettem. Úgy tűnik rászolgáltam a megelőlegezett bizalomra, mert aztán hosszú évekig ketten csináltuk Frecskó Lenkével (ő jelenleg a fesztivál marketing- és PR vezetője), az elmúlt pár évben pedig már egyedül.

Miként gondol vissza az eddigiekre?
Az első pillanattól fogva lelkesített az a misszió, amit az ingyenes kísérőprogramokkal vállalt a fesztivál: népszerűsíteni a komolyzenét, elérhetővé tenni mindenki számára anyagi helyzettől és társadalmi rangtól függetlenül. Minden évre pontosan emlékszem: a helyszínekre, a fellépőkre, az időjárásra, a küzdelmekre, a sikerekre, a nézők hálájára...

Az évek folyamán mi változott?
Számomra a műsorok tervezésében a legmarkánsabb változást az hozta, amikor eltöröltük az évente váltakozó plusz tematikát. Korábban egy-egy zeneszerző, vagy zenei korszak csatlakozott Bartókhoz, így egyértelmű volt, kinek a műveiből válogassak. Az utóbbi években a „plusz” Bartók kortársait, illetve az őt követő zeneszerzőket jelenti. Ebbe persze belefér akár a jazz műfaja is.

Az idén mi jelentette a vezérfonalat?
Idén, Bartók születésének 135. évfordulóján az eddiginél is nagyobb figyelmet kap a fesztivál névadója. Egyedülálló Bartók-maratonra készülünk a Jégcsarnokban, de a kísérő rendezvények között is sokkal több Bartókhoz kapcsolódó program szerepel.

Milyen szempontokat kellet figyelembe venni?
Vannak soványabb esztendők, amikor nagyon be kell osztani a pénzt. Idén a Bartók-év miatt több támogatást kaptunk, így nagy örömömre bőséges programválasztékkal szolgálhatnak a kísérő rendezvények is. Banálisnak tűnik, de az Operafesztiválnak alkalmazkodni kell a foci EB-hez is. A Szinva teraszt például ezért nem tudjuk használni. Két év kihagyás után visszatérünk színpadunkkal a nemrég átadott, felújított Szent István térre. A kísérőprogramok új helyszíne lesz a Nyári Színház is.

Melyek a visszatérő elemek?
Minden évben látványos felvonulással indul a fesztivál. De hagyománya van a nagyszínházi előadásokat jelző fanfárnak és az utcatáncnak is, éjszakánként pedig a Déryné-kertben Weszely Ernő harmonikajátékát hallgatva zárjuk a napokat.

Melyek az újak?
Bár vannak visszatérő fellépői az utcai rendezvényeknek, igyekszünk minden évben sok újdonsággal is szolgálni. Különleges koncertek mellett idén újra lesz tűzijáték, a fesztiválhoz kapcsolódó 3D-s aszfaltrajz is készül a főutcán, egy helyi népi iparművész fából farag nekünk királyfit, lesz képzőművészeti performance is zenével és tánccal. Idén a Miskolci Egyetemmel is szorosabb lesz az együttműködés.

Mi jelentette a legnagyobb nehézséget?
Álmodni a legkönnyebb. A művészek egyeztetése talán a legnehezebb feladat. A kísérőprogramoknál alkalmazkodni kell a fesztivál műsor- és próbarendjéhez is. Ha bármi változik, az boríthatja a többi rendezvényt is.

Mi ajánlana a 2016. évi kínálatból?
Sok neves hazai művész lép fel idén a kísérőprogramokon: Dániel Gábor, Harcsa Veronika, Hegedűs D. Géza, Hernádi Judit, Jávori Ferenc, Lukács Anita, Novák Péter, Müller Péter Sziámi, Oszvald Marika, Ónodi Eszter, Paya Bea, Peller Károly, Sebestyén Márta, Szakcsi Lakatos Béla, Tolcsvay László, Vadász Zsolt, Vermes Tímea, Vizin Viktória. De nagy érdeklődéssel várom az Ukrajnából érkező négy fiatal tenort (LeonVoci) és az olasz Girolamo Deraco utcazenei koncertjeit is!

(Szalóczi Katalin, Észak-Magyarország)

 

A kísérőrendezvények listája»

 

emmi logo 80px miskolc cimer fel 80px nka csak logo rgb 80px    

Copyright © 2016 Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!  |   Impresszum »  |  Közérdekű információk »Adatkezelési tájékoztató »

↑ Top

facebook