Április 2024  << >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Ez következik

romeo et juliett constanca webProkofjev: Rómeó és Júlia. A konstancai „Oleg Danovski" Nemzeti Opera- és Balettszínház előadása.Rómeó és Júlia. A fiatal szerelmesek megható történetét feldolgozó háromfelvonásos Prokofjev-balett zenéje elegáns és lírai; dallamvilága, hangszerelése pazar és különleges.

A konstancai „Oleg Danovski" Nemzeti Opera- és Balettszínházból a fesztiválra érkező, Horaţiu Cherecheş rendező által színpadra állított balett követi a Shakespeare drámáján alapuló, Prokofjev által elképzelt és megzenésített szerelmi történetet.

A táncosok fejlett technikai tudásán alapuló klasszikus koreográfia különlegessége a neoklasszikus elemekkel és kiemelkedően nehéz táncmozdulatokkal egybefűzött duettek. A piactéren és a bálteremben játszódó jelenetek táncelemekben rendkívül gazdagok és dinamikusak. A párbaj-jelenetben Prokofjev zenéje és a két ellenséges család közötti konfliktusból adódó összecsapások lendületes táncmozdulatai teljesen összhangban vannak. Az utolsó jelenetben a tragédiát, amikor a két szerelmes véget vet az életének, a fények aprólékosan megtervezett játéka hangsúlyozza. A korhű jelmezeket Natalia Kornyilova tervezte. A könnyű anyagokból készült fényűző, ugyanakkor egyszerűnek tűnő jelmezek nem akadályozza a táncosokat a mozgásban. A jelmezek együttesen az aprólékosan megtervezett díszletekkel páratlan élményt nyújtanak.

„Néző, türelmes füllel jöjj, segédkezz,
És ami csonka itten, az egész lesz.” (Shakespeare)

Rómeó és Júlia, a két fiatal halállal végződő, beteljesületlen szerelme, mint téma a klasszikus irodalomban megtalálható, de alapvetően a Földközi-tenger térségében élő népek folklórjában gyökerezik. „Modern” története számos olasz elbeszélésben megjelent a 15. századtól. Az olasz elbeszélések – angolra fordítva – nagyon népszerűek voltak a 16. századi Londonban. Történelmi tények igazolják, hogy Shakespeare ismerte ezeket a szövegeket, és az „olaszos” témák több drámájában is megjelentek.
Ami a Rómeó és Júliát illeti, nagy valószínűséggel mondható, hogy Shakespeare vélhetően 1591 és 1595 között született drámája elsődlegesen a Matteo Bandello (1485-1561) által írt, 1554-ben megjelent elbeszélésen alapul. Érdekesség, hogy a Bandello által írt történetből született commedia dell' arte színdarabot a források szerint Londonban is sikerrel játszották.

A konstancai „Oleg Danovski" Nemzeti Opera- és Balettszínház előadásának színlapja »

emmi logo 80px miskolc cimer fel 80px nka csak logo rgb 80px    

Copyright © 2016 Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!  |   Impresszum »  |  Közérdekű információk »Adatkezelési tájékoztató »

↑ Top

facebook