Június 2019  << >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
101113
24252627282930

Bartók Plusz 2019 – letölthető műsorfüzetek

musorfizet borito 300

operairoverseny web„A jövő kulcsa” 2016 operaíró versenyre beérkezett pályaművek közül négy került be a verseny döntőjébe, amelyet 2016. december 13-án a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Solti termében rendezünk meg. Ismerjék meg a döntős művek szerzőit!

 

 

 

A versenymű – Jan Jirásek: R.U.R.

Jan Jirásek

jirasek poerte webJan JirásekMunkáit 1989 óta a világ számos országában megismerhették. Kiváló előadóművészeknek komponált zenét és színpadi zenét, de több kamarazene és kórusmű elkészítése mellett újrakomponálta a Lukács-passiót is J.S. Bach kézirata és Carl Orff koncepciója alapján. Műveit a világ vezető zeneműkiadója, a berlini Ricordi gondozza.
Filmzenéivel – az F.A. Brabec rendezte Kytice ('The Bouquet'), és a Juraj Jakubisko rendezte Nejasná zpráva o konci světa ('An Ambiguous Report about the End of the World') – elnyerte a Cseh Köztársaság „Cseh oroszlán” díját.
Jan Jirásek a zeneszerzés mellett az idejét a tanításnak szenteli. Tekintélyes európai és tengerentúli egyetemeken tanít zeneszerzést (Universität für Musik und Darstellende Kunst, Bécs; ISAM, Ochsenhausen, Németország; Hartt School of Music, Hartford; Colorado College; a Florida International University; Pennsylvaniai Lehigh University; University os Colorado at Boulder).

 

 

A versenymű – Lendvai Péter: Tarot mese

Lendvai Péter

lendvaiportre2016 webLendvai PéterZenei tanulmányait a miskolci Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végezte, ahol oboatanár, fúvószenekari karnagy és kamaraművész diplomát (1993), később mesterdiplomát szerzett (2013). A Miskolci Nemzeti Színház zenekarának tagja, első oboista, fafúvós szólamvezető. Állandó karmestere a Perecesi Bányász Fúvószenekarnak.
Klasszikus és kortárs szerzők – többek között Bartók, Mozart, Mendelssohn, Donizetti, Rossini – műveit feldolgozó hangszerelései mellett számos kamara- és szólóművet írt. Kompozícióit hangversenyeken, színházi előadások kísérőzenéjeként és önálló szerzői esteken is bemutatták, többek között a Miskolci Nemzeti Színházban, a Bartók Plusz Operafesztiválon és a Budapesti Őszi Fesztiválon.

 

 

 

 

 

 

A versenymű – Mátyássy Szabolcs: Scaevola

Mátyássy Szabolcs

matyassyportre webMátyássy SzabolcsHamar elkötelezte magát a zene és a színház felé: zongorázni tanult, gyerekszínészként pedig több filmben is szerepelt. Két gimnáziumba járt: az egyikben ének-zene, a másikban olasz szakra, majd felvételt nyert a Nemzeti Színiakadémiára. Annak elvégzését követően először Szegeden, majd Veszprémben volt színész. Némi kitérő – Svédország, Skócia és Kína – után a budapesti Zeneakadémián elvégezte a zeneszerzés szakot. Jelenleg a Színház- és Filmművészeti Egyetemen zenét tanít a színész növendékeknek, és az egyetem doktori iskoláját végzi. Mindezek mellett színházi- és filmzenét, operát, oratóriumot, szólóhangszeres és nagyzenekari műveket ír.

 

 

 

 

 

 

 

 

A versenymű – Szilágyi Miklós–Horváth György Tibor: La Prima Donna

Szilágyi Miklós – zeneszerző

szilagyi mikoos3 webSzilágyi MiklósZenei tanulmányait Szombathelyen kezdte – ének-zene, karvezetés szakon –, majd Kőszegre került, ahol 2009-től Kőszeg Város Fúvószenekarának karnagyaként dolgozik. Munkája során nyert betekintést a hangszerelésbe, ami nem kis mértékben átformálta a zeneszerzésről alkotott elképzeléseit. A zenéről szerzett tudást Debrecenben mélyítette tovább, ahol az egyetemen a kiváló tanárok és kollégák által teremtett ihlető légkörben írta meg első operáját. (A Szilágyi Miklós-Horváth György: Ostrom opera – Kőszeg 1532 című művet a Bartók Plusz Operafesztivál 2013-as versenyén zongorakísérettel, „felolvasó operaszínház” formában hallhatta a közönség.)

 

 

 

 

 

 

Horváth György Tibor – szövegíró

horvathgyorgytibor webHorváth György TiborBudapesten született, jelenleg választott városában, Kőszegen él.

 

Asan Civic Choir

június
hétfő
17
18:00 h
A dél-koreai Asan város kórusának műsorában magyar szerzők művei, valamint koreai és magyar népdalfeldolgozások hangzanak el.... | tovább az esemény részleteihez »

Sárik Péter Trió: X BARTÓK

június
hétfő
17
20:00 h
„Jazz és Bartók” a klasszikus és a jazz-zene rajongóinak A Sárik Péter Trió a mai magyar jazzélet egyik legnépszerűbb és... | tovább az esemény részleteihez »

A Miskolci Egyetem Nőikarának hangversenye

június
kedd
18
18:00 h
A Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézete és a Bartók Plusz Operafesztivál közös rendezvénye Kortárs zeneszerzők –... | tovább az esemény részleteihez »

Bő szekund – Bősze Ádám zenei stand-up

június
kedd
18
20:00 h
A #szeretnekahallgatók című stand-up sikere után útjára indul a második, Bő szekund címmel. A tartalom teljesen új, a formátum viszont... | tovább az esemény részleteihez »

Kékszakállú + Alekszandr Szkrjabin: Prometheus: A tűz költeménye | Bartók Béla: A kékszakállú herceg vára

június
szerda
19
21:00 h
Alekszandr Szkrjabin: Prometheus: A tűz költeménye Hangverseny fényjátékkal Világítástervező: Bányai Tamás Látványtervező: Zeke... | tovább az esemény részleteihez »

Albin Fries: Nora

június
csütörtök
20
19:00 h
Opera három felvonásban,német nyelven, magyar felirattal |A Bartók Plusz Operafesztivál 2018-as operaíró versenyének nyertes műve Albin... | tovább az esemény részleteihez »

Igudesman & Joo – A Little Nightmare Music Show

június
péntek
21
18:00 h
A Little Nightmare Music Show világjáró show-műsor, tele virtuozitással, varázslatos zenével és bájos, magával ragadó humorral. Alekszej... | tovább az esemény részleteihez »

EZREK OPERÁJA – Pietro Mascagni: Parasztbecsület (Cavalleria rusticana)

június
péntek
21
21:15 h
Opera egy felvonásban, olasz nyelven A világ operairodalmának halhatatlan remekműveit bemutató Ezrek operája sorozatban Pietro Mascagni... | tovább az esemény részleteihez »

Pietro Mascagni: Iris

június
szombat
22
19:00 h
Opera két részben, három felvonásban, olasz nyelven – A Josef Kajetán Tyl Színház vendégjátéka (Pilsen, Csehország) Az egzotikus... | tovább az esemény részleteihez »

HÁROM TENOR GÁLA

június
vasárnap
23
19:00 h
Három tenor a Bartók Plusz Operafesztivál 2019 záró gálahangversenyén Műsoron Giuseppe VERDI, Giacomo PUCCINI, Charles GOUNOD, Pjotr... | tovább az esemény részleteihez »
emmi logo 80px miskolc cimer fel 80px nka csak logo rgb 80px    

Copyright © 2016 Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!  |   Impresszum »  |  Közérdekű információk »Adatkezelési tájékoztató »

↑ Top

facebook