Április 2021  << >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Ez következik

candide bild webCandide, Ifjabb Butterfly, Maria de Buenos Aires, PHONE’... Előadások német, olasz és spanyol operaszínpadokról. Az operajátszás európai útjait Magyarországon máshol nem látható előadásokban mutatja be a Bartók Plusz Operafesztivál programjában.


Leonard Bernsteint a magyar közönség ismeri mint a New York-i Filharmonikusok világhírű karmesterét, ismeri mint a West Side Story zeneszerzőjét. A kritikusok által musical, operett, sőt vígoperaként is besorolt CANDIDE című művét azonban kevesen hallották, pedig ez a Bernstein-mű az amerikai zenés színház kulcsfontosságú darabja. Virtuóz kompozíció, amelyben a zeneszerző zsonglőrként, szabadon játszik a különböző zenei stílusok, a keringő, a tangó, az amerikai jazz és az olasz opera jellemző elemeivel. A Bartók Plusz Operafesztiválon a németországi Pforzheim-i Színház vendégjátékában látható az 1956-ban a Broadway-n bemutatott előadás.

 

jr buterfly webpillangokisasszony2Puccini-ihletésű operát írt Shigeaki Saegusa japán zeneszerző IFJABB BUTTERFLY (Jr. Butterfly) címen. A meghökkentően izgalmas vállalkozás sikerét jelzi, hogy Nyugaton először az olasz Puccini Fesztiválon mutatták be, és ez volt az egyetlen nem Puccini-opera, amit a Torre del Lagoi fesztivál műsorára tűzött. Ifjabb Butterfly, Pillangókisasszony gyermeke Amerikában nő föl, majd a II. világháború idején katonaként Japánba vezénylik. Hogyan lesz szerelmes egy japán lányba, miként változtatja meg életüket a Nagasakira hulló atombomba, és hogyan ismeri meg végül valódi származását? Kiderül az olasz társulat miskolci vendégjátékából.

Astor Piazzolla nevét hallva mindenkinek először a tangó jut az eszébe. Nem véletlenül. Életművének legfontosabb vonása, hogy az argentin nagyvárosi folklórt, és benne a tangó nagyívű dallamait beemelte a klasszikus zene világába. Piazzolla operája, a MARIA DE BUENOS AIRES is tangó alapokra épülő zenével és tánccal mutatja meg az argentin főváros sikátoraiban élők szép és melankolikus életét.

Izgalmas zenei kísérletre készül Girolamo Deraco olasz zeneszerző, aki PHONE’ című darabját 100 gramofonon szólaltatja meg a Bartók Plusz Operafesztiválon. A Kodály Zoltán emlékére összeállított zeneműben a számítógép alkotta digitális hangok újra analóg, élő hanggá válnak az évszázados gramofon-technika segítségével.

gramophone webA Bartók Plusz Operafesztivál kiemelt komolyzenei programja két együttes vendégszereplésére épít.
Az I MUSICI DI ROMA Kamarazenekar a kamaramuzsika csúcsát jelenti bárhol a világon. Az idén 65 éves együttes Miskolcon Nino Rota, Astor Piazzola művei mellett többek között Brahms magyar táncait játsszák, végül Bartók Román népi táncaival köszöntik a fesztivál közönségét.

A szentpétervári RUSSIAN CHAMBER PHILHARMONIC zenekart az orosz zenei világ legautentikusabb tolmácsolójának tartják. Előadásmódjukban felfedezhető az orosz előadók védjegyének számító tökéletes expresszivitás és virtuozitás, de vonós hangzásuk tette az együttest Európa egyik legkeresettebb kamarazenekarává. A Bartók Plusz Operafesztiválra operagálát hoznak. Hangversenyükön fellép a mai berlini operaélet egyik legújabb sztárja, a koloratúrszoprán Nora Friedrichs. Partnere a 2010-es Bartók Plusz Három tenor gáláján már emlékezetes sikert aratott Mikhail Agafonov, az Európa operaházaiban keresett és ünnepelt tenor.

 

emmi logo 80px miskolc cimer fel 80px nka csak logo rgb 80px    

Copyright © 2016 Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!  |   Impresszum »  |  Közérdekű információk »Adatkezelési tájékoztató »

↑ Top

facebook