Június 2019  << >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
101113
24252627282930

Bartók Plusz 2019 – letölthető műsorfüzetek

musorfizet borito 300

iris original foto martina root 11Az Iris, Pietro Mascagni operája ritka vendég Európa operaszínpadain, noha a zene lírai dallamai minden előadásban elbűvölik a hallgatóságot. A távol-keleti történet alapján készült mű a Bartók Plusz Operafesztiválon elevenedik meg a pilseni Josef Kajetán Tyl Színház vendégjátékában.

Mascagni legnépszerűbb operája, a Parasztbecsület (Cavalleria rusticana) páratlan sikerével „egyműves” szerzővé vált a zenehallgatók körében. A verizmus egyik mintapéldájának tartott egyfelvonásos beárnyékolta más műveit, a Cavalleria népszerűségét így egyik sem tudta felülmúlni. Miután Mascagni az olasz királytól megkapta az Olasz Koronarendet, az elismerést, amelyet Verdi is csak középkorú férfiként érdemelt ki, keserűen megjegyezte: „Nagy kár, hogy a Parasztbecsületet írtam meg először: koronát kaptam érte, mielőtt még király lett volna belőlem.”

Az olasz szerzőnek pedig nem csak a Parasztbecsület, hanem bizonyos szempontból az Iris című operája is úttörő munka volt. Puccini Pillangókisasszonyát öt évvel megelőzve fogalmazott zenébe egy távol-keleti tragikus történetet. Librettószerzője ráadásul az a Luigi Illica volt, aki később Puccini operájának a szövegkönyvét is írta.

Mascagni célja az Iris komponálása közben az volt, hogy zenéje a drámához ne „száraz magyarázatként szolgáljon, hanem fejlessze azt saját megmagyarázhatatlan erejével”. A valódi probléma azonban az volt – ami ezt a nyilatkozatot is eredményezte –, hogy a cselekmény meglehetősen vékonyka. A harmadik felvonás például mindössze Iris haláltusájának és szimbolikus kapcsolatainak ábrázolása, ezért elkerülhetetlenné vált az opera kis karakterdarabokkal való bővítése táncokkal, áriákkal és szerenádokkal.

Az egzotikus téma statikus természete később Puccini számára is problémákat vetett fel, de ő már tanulhatott kortársa megoldásaiból. Mascagni a japános hangzást végül a shamisen nevű hosszúnyakú japán lant és különböző japán ütőhangszerekkel érte el, amelyeket leginkább az első felvonás bábszínházi jelenetében használt. Mindazonáltal az Iris zenéje lírai dallamaival és szokatlanul finom harmóniai megoldásaival bűvöli el a hallgatót.

A darab bemutatója június 22-én lesz a Miskolci Nemzeti Színház Nagyszínházában.

Jegyvásárlás »

Asan Civic Choir

június
hétfő
17
18:00 h
A dél-koreai Asan város kórusának műsorában magyar szerzők művei, valamint koreai és magyar népdalfeldolgozások hangzanak el.... | tovább az esemény részleteihez »

Sárik Péter Trió: X BARTÓK

június
hétfő
17
20:00 h
„Jazz és Bartók” a klasszikus és a jazz-zene rajongóinak A Sárik Péter Trió a mai magyar jazzélet egyik legnépszerűbb és... | tovább az esemény részleteihez »

A Miskolci Egyetem Nőikarának hangversenye

június
kedd
18
18:00 h
A Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézete és a Bartók Plusz Operafesztivál közös rendezvénye Kortárs zeneszerzők –... | tovább az esemény részleteihez »

Bő szekund – Bősze Ádám zenei stand-up

június
kedd
18
20:00 h
A #szeretnekahallgatók című stand-up sikere után útjára indul a második, Bő szekund címmel. A tartalom teljesen új, a formátum viszont... | tovább az esemény részleteihez »

Kékszakállú + Alekszandr Szkrjabin: Prometheus: A tűz költeménye | Bartók Béla: A kékszakállú herceg vára

június
szerda
19
21:00 h
Alekszandr Szkrjabin: Prometheus: A tűz költeménye Hangverseny fényjátékkal Világítástervező: Bányai Tamás Látványtervező: Zeke... | tovább az esemény részleteihez »

Albin Fries: Nora

június
csütörtök
20
19:00 h
Opera három felvonásban,német nyelven, magyar felirattal |A Bartók Plusz Operafesztivál 2018-as operaíró versenyének nyertes műve Albin... | tovább az esemény részleteihez »

Igudesman & Joo – A Little Nightmare Music Show

június
péntek
21
18:00 h
A Little Nightmare Music Show világjáró show-műsor, tele virtuozitással, varázslatos zenével és bájos, magával ragadó humorral. Alekszej... | tovább az esemény részleteihez »

EZREK OPERÁJA – Pietro Mascagni: Parasztbecsület (Cavalleria rusticana)

június
péntek
21
21:15 h
Opera egy felvonásban, olasz nyelven A világ operairodalmának halhatatlan remekműveit bemutató Ezrek operája sorozatban Pietro Mascagni... | tovább az esemény részleteihez »

Pietro Mascagni: Iris

június
szombat
22
19:00 h
Opera két részben, három felvonásban, olasz nyelven – A Josef Kajetán Tyl Színház vendégjátéka (Pilsen, Csehország) Az egzotikus... | tovább az esemény részleteihez »

HÁROM TENOR GÁLA

június
vasárnap
23
19:00 h
Három tenor a Bartók Plusz Operafesztivál 2019 záró gálahangversenyén Műsoron Giuseppe VERDI, Giacomo PUCCINI, Charles GOUNOD, Pjotr... | tovább az esemény részleteihez »
emmi logo 80px miskolc cimer fel 80px nka csak logo rgb 80px    

Copyright © 2016 Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!  |   Impresszum »  |  Közérdekű információk »Adatkezelési tájékoztató »

↑ Top

facebook