Március 2024  << >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Ez következik

Tartalomjegyzék

operagala 2109 8eoslide 1200x380pxAz Ezrek operája sorozatban eddig bemutatott nyolc előadás emlékezetes pillanatait gálahangversenyen eleveníti föl a Bartók Plusz Operafesztivál december 7-én a Miskolci Nemzeti Színházban. Az operairodalom remekműveinek részleteit az egykori produkciókban fellépett művészek előadásában hallhatja a közönség.

Az opera népszerűsítésének új útján indult el a Bartók Plusz Operafesztivál 2012-ben. Az akkor megfogalmazott művészeti koncepciójában hangsúlyos szerepet kapott a közösségi kultúrában műfajt teremtő Ezrek operája sorozat, amely a világ operairodalmának remekműveit mutatja be formabontó helyszíneken, ingyenesen látogatható előadásokon.
A fesztivál művészeti igazgatója, Kesselyák Gergely az első, Vidnyánszky Attila rendezte Tosca-előadásra készülve úgy fogalmazott: „Nem kellenek előtanulmányok, hogy az opera elérjen a szívünkhöz. A földön, a járdaszegélyen ülve is mindenkit megérinthet a zene.”

A legutóbbi operafesztiválig nyolc Ezrek operája produkcióval szólította meg a Bartók Plusz a közönséget, és kínált lehetőséget arra, hogy a szabadtéri előadásokon az utca emberét is megérintse Puccini, Verdi, Bizet, Mozart, Mascagni és Kodály halhatatlan muzsikája. Emlékezetes előadások helyszíneként pedig felfedezte a fesztivál az operajátszás számára az Avasi kilátót, a Városháza épületét, a Szinva teraszt, a Népkertet, a Jégcsarnokot, a Lovagi tornák terét és a Kálvária-dombot.
– Művészi szempontból szeretem a szabadtéri előadások szabadságát. Nagy álmom volt, hogy komoly operákat vigyünk az utcára értékes produkcióként, és így minél többen hozzáférjenek – fogalmaz Kesselyák Gergely. – Az elmúlt időszak minket igazolt. Nem kopott meg ezeknek az előadásoknak a hangulata, sőt, a RockGiovanni előadással komoly szakmai vitát is kiváltó produkciót hoztunk létre.

A nagysikerű, látványos operabemutatók sokszínűségét idézi fel most adventi gálakoncertjén a Bartók Plusz, amely 2020-ban a huszadik fesztivált ünnepli a várossal együtt. Az évfordulóra készülve ez a gála így egyfajta visszatekintést és összegzést is jelent.

– Nyolc Ezrek operájából válogattunk, abban a sorrendben, ahogy 2012-től egymást követték – avat be a műsor tematikus összeállításába az esten karmesterként is fellépő fesztiváligazgató. – A program gerincét operakórusok adják, ehhez válogattunk az adott operákból jellemző részleteket. Az egykori szereplőgárdából minden szólistát természetesen nem tudtunk meghívni – teszi hozzá –, de egyszerűsített szereposztásban is teljes értékű képet tudunk adni az operákból a nézőknek. Együtt eleveníthetjük föl azokat a pillanatokat, amelyek az előadásokban vastapsot kaptak.

– Az Ezrek operája operagála közreműködőivel, a MÁV Szimfonikus Zenekarral és a Magyar Állami Operaház Énekkarával az adventi hangulatot zenében is ki akarjuk fejezni – mondja. – A visszaemlékezés ezért olyan a számomra, mint egy nagy családi együttlét a miskolci operafesztivál közönségével.

Ezrek operái

2012 – Giacomo Puccini: Tosca (rendező: Vidnyánszky Attila)
2013 – Giuseppe Verdi: Traviata (rendező: Anger Ferenc)
2014 – Giuseppe Verdi: Aida (rendező: Mohácsi János)
2015 – Giuseppe Verdi: A trubadúr (rendező: Galgóczy Judit)
2016 – Georges Bizet: Carmen (rendező: Kerényi Miklós Gábor)
2017 – Kodály Zoltán: Székely fonó (rendező: Michał Znaniecki)
2018 – W. A. Mozart – Szüts Apor: RockGiovanni (rendező: Vlad Troickij)
2019 – Pietro Mascagni: Parasztbecsület (rendező: Paolo Panizza)

A program »

Jegyvásárlás online »

emmi logo 80px miskolc cimer fel 80px nka csak logo rgb 80px    

Copyright © 2016 Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!  |   Impresszum »  |  Közérdekű információk »Adatkezelési tájékoztató »

↑ Top

facebook