Tartalomjegyzék

A Traviata közönségeA Traviata közönségeVerdi muzsikájával invitálta a közönséget a Népkertbe a fesztivál. A Traviata itt is hódított, pedig még csak a második felvonásnál tartunk... A szabadtéri előadással egyidőben a „házban”, azaz a Nyári színházban Orff: Carmina Burana várta a közönséget.

Képgaléria »

 

 

Traviata, a második

A Travita második felvonásának helyszínei a miskolci Népkertben jelenítették meg a Párizs melletti vidéki házat, valamint Flora, a kokott palotáját.

Violetta (Keszei Borbála) és Giorgio Germont (Martin Barta) kettőseVioletta (Keszei Borbála) és Giorgio Germont (Martin Barta) kettőseSzinte korhű helyszíne az 1853-ban bemutatott Verdi-műhöz, hiszen a Népkertet az 1870-es években alakították ki, és hamarosan villanegyeddé alakult. Érdekessége, hogy itt állítottak először Magyarországon szobrot Erzsébet királynénak (Stróbl Alajos szobrászművész munkája; igaz, helyén ma már csak a másolat látható). A Sissy-mellszobrot 1899. június 17-én avatták fel, és ekkor még Erzsébet-liget volt a Népkert neve…

No, de térjünk vissza a Traviatához, az idei év „Ezrek operájához”, amely mágnesként vonzotta a közönséget erre a különleges helyszínre. Elsőként Verdi „szószólója”, Hábetler András (szerepe szerint egyébként Doktor Grenvil, Violetta orvosa) tartott „eligazítást”. A maga élvezetes stílusában vázolta a második szín cselekményét, kiemelve a zenei folyamból a dráma egyik tetőpontját: Violetta (Keszei Borbála) és Alfred napja, Giorgio Germont (Martin Barta) szoprán-bariton kettősét. Majd azt a konfliktust ecsetelte, amely ennek következtében megmérgezi Violetta és Alfred (László Boldizsár) szerelmi viszonyát.

Arról persze nem esett szó, hogy a szakítás érzékeltetésére az előadás hátterében álló szökőkút vize majd elapad… De ez is egy olyan finomság, amelyet a rendhagyó helyszín hozzá tud adni ehhez a darabhoz az énekesek mellett, mert Keszei Borbála és Martin Barta kettőse igazi csúcspontja volt az egyébként meglehetősen cselekménytelen első színnek.

Violetta (Keszei Borbála) és Alfred Germont (László Boldizsár) kettőseVioletta (Keszei Borbála) és Alfred Germont (László Boldizsár) kettőse

Nem így a második. Flora Bervoix (Laczák Boglárka) egy másik színpadra áthelyezett párizsi bálja ugyanis az élet ünnepe volt: cigánylányokkal, torreádorokkal...

A nyáresti levegő nemcsak a melegtől, hanem a főszereplők közötti, feloldhatatlan feszültségtől remegett. Violetta betegségének érzékeltetését, és magát a titkot, amelyet Alfred apja őriz, a zárójelenetben felizzó hangulatot csak egy hűvös nyári szellő igyekezett hűteni ‒ míg a közönség tapsvihara el nem ült…

A folytatás, helyesebben az opera egésze pénteken (06. 21.), a Technika Háza előtti téren. Készüljenek a katartikus befejezésre!

 

emmi logo 80px miskolc cimer fel 80px nka csak logo rgb 80px    

Copyright © 2016 Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!  |   Impresszum »  |  Közérdekű információk »Adatkezelési tájékoztató »

↑ Top

facebook