Tartalomjegyzék

b_250_250_16777215_00_images_stories_szek_aktualis_kat_feszt_naplo_2013_130623_gala_ev_1.jpgLátványos előadások, a fesztivál pénzügyi lehetőségeihez mérten gazdag program, közel 9000 ezer néző az idei Bartók Plusz Operafesztiválon. Ezzel a mérleggel – és búcsúzásképp egy gálahangversennyel – zárta kapuit vasárnap este a miskolci operafesztivál.

Képgaléria »

Az idei programban nyolc ősbemutatót láthatott a közönség (köztük „A jövő kulcsa” operaíró versenyre jelentkezett 3 szerző, plusz a versenyen kívül bemutatott Dobos Attila: Az ember tragédiája című művet), valamint két klasszikust, a Traviatát és a Don Quichotte előadásokat.

b_400_350_16777215_00_images_stories_szek_aktualis_kat_feszt_naplo_2013_130623_zarogala_vj43_resize.jpgAz idei fesztiválon négy külföldi társulat lépett fel (kolozsvári, libereci, moszkvai, nagyszebeni). Az elmaradhatatlan Bartók-előadások mellett a kínálatot hangversenyek, operett, balett és bábjáték is színesítette – foglalta össze Kesselyák Gergely fesztiváligazgató a zárónapon tartott sajtótájékoztatón. Fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a vendégprodukciókban – három előadás kivételével – a fesztivál is részt vett mint szellemi kezdeményező, vagy résztvevő.

A Miskolc kulturális életének fontos részének számító operafesztiválról Kiss Gábor alpolgármester kifejtette: bevált az az új koncepció, amely szerint közelebb kell vinni a nézőkhöz az operát. Ennek köszönhetően a város egyre inkább sajátjának érzi a fesztivált. Végül kitért arra, hogy Miskolc pályázott a Nemzeti Kulturális Alapnál, amely három évre biztosít támogatást a rendezvénynek.

A Bartók Plusz 2013-ban először hirdetett operaíró versenyt, amelyre kilenc pályamű érkezett. A verseny 2014-ben és 2015-ben is tovább folytatódik – közölte Kesselyák Gergely. Ehhez kapcsolódva a tájékoztatóra meghívott Alekszej Ribnyikov orosz zeneszerző a világ összes zeneszerzőjének nevében köszönetet mondott. Ahogy fogalmazott: „Ez a fesztivál elősegíti, hogy új operák szülessenek”.

emmi logo 80px miskolc cimer fel 80px nka csak logo rgb 80px    

Copyright © 2016 Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!  |   Impresszum »  |  Közérdekű információk »Adatkezelési tájékoztató »

↑ Top

facebook