Tartalomjegyzék

Kökény Attila volt Miklósa Erika duett-partnereKökény Attila volt Miklósa Erika duett-partnereMiklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes ’másképp’ című hangversenye és két Kékszakáll-történet a hetedik napon.

Képgaléria: 7. nap »

Legyen másképp…

„A crossovernek széles közönsége van manapság” – fogalmazta meg Fekete Gyula zeneszerző a fesztivál második napján tartott kerekasztal beszélgetésen. Akaratlanul is mintegy előre vetítve az idei fesztivál crossover-műfajban, azaz a műfajok keveredéséből összeálló új műfajban készült előadásait. Köztük – akár – Miklósa Erika operaénekes ’másképp’ című műsorát, amely a hetedik fesztiváli nap egyik kiemelkedő produkciója volt.

Miklósa ErikaMiklósa ErikaMert mitől is ’másképp’ értelmezendő Miklósa Erika? Nos, többek között azért, mert a világhírű operaénekes most Piazzolla-tangókkal, Edith Piaf slágerekkel, a Csárdáskirálynő Álom, álom… című betétdalával állt a közönség elé. Műsora első felében a „latin-formációt” képviselő – hegedű, tangóharmonika, nagybőgő, gitár, zongora összeállítású – Quartett Escualo kísérte, míg a második felében a 20. század első felének bigband-jeit idéző Modern Art Orchestra. Ez utóbbi vezetője, Fekete-Kovács Kornél pedig akár az operettet is dzsesszesítette, hogy világossá váljon: a műfajok, ha érzékenyen, értőn és tisztelettel bánnak hagyományaikkal, szabadon formálhatók az előadó stílusára.

Miklósa Erika sem tett mást, mint lélekkel, saját hangi és színpadi stílusában közvetítette az operaénekesektől nem megszokott műfajokat. Magyarázatát is adta ennek a koncert dalai közötti szünetben: „Valamennyi dal más-más okból, de fontos lett az életemben. Viszont fontos volt, hogy a zeneszámok idomuljanak az én zenei ízlésemhez.” Ebben pedig kiváló alkotótársakra talált Fekete-Kovács Kornél mellett a Quartet Esculo-t vezető Kerek István személyében.

Miklósa Erika úgy fogalmazott: „A Másképp zenei anyaga érdekes, s talán ebben a hangszerelésben még az operaáriák sem olyan idegenek azok számára sem, akik egyébként nemigen járnak operába” Az énekesnő produkciója így szervesen illeszkedett a Miskolci Operafesztivál „Legyen az opera mindenkié!” szlogenjéhez. Ebbe pedig belefér az is, hogy az esten a művésznő duett-partnere egy kereskedelmi tévécsatorna tehetségkutató versenyének felfedezettje, Kökény Attila legyen.

 

emmi logo 80px miskolc cimer fel 80px nka csak logo rgb 80px    

Copyright © 2016 Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!  |   Impresszum »  |  Közérdekű információk »Adatkezelési tájékoztató »

↑ Top

facebook