Május 2024  << >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Ez következik

alex prior3 webAlexander Prior karmester, zeneszerzőA hírességek mellett számos olyan fiatal művész is fellép a Bartók Plusz Operafesztiválon, akiknek a nevét szintén érdemes mihamarabb megtanulni!

 

A miskolci operafesztiválon ismét itt lesznek a zeneművészet kiválóságai. Hogy csak néhány olyan nevet említsünk, amit mindenki jól ismer: a zárókoncertet Kocsis Zoltán, a „9 tenor” gálát Janos Acs (Ács János) vezényli, hallhatjuk énekelni a Carmenben Mester Viktóriát, Hector Lopez Mendozát, A kékszakállú herceg várában Komlósi Ildikót, sőt, a táncművészet doyenjei közül itt köszönthetjük Uhrik Teodórát és Lovas Pált is, akik A fából faragott királyfi című Bartók-műben lépnek föl.

 

vardai istvan 2Várdai István csellóművéz

 

A koncerteken ugyanakkor olyan fiatal kiválóságokat is megismerhet a fesztiválközönség, akiknek szakmán belül nagyon jól cseng a nevük – ideje hát megtanulni! Közülük idehaza valószínűleg Várdai István a legismertebb, hiszen a fiatal csellóművész már most világhírű! Hosszasan lehetne sorolni versenygyőzelmeit, sőt díjait is. De az talán még érdekesebb, hogy bár fellépett a bécsi Konzerthausban és a New York-i Carnegie Hallban is, szülővárosában, Pécsett és a közeli Kaposváron vállalt zenei közéleti szerepet. Miskolcon a hangszeres muzsika egyik legrangosabb képviselője, az Erkel Ferenc Kamarazenekar koncertjén hallhatjuk játékát, Joseph Haydn: D-dúr csellóversenyét adja elő.

 

 

 

 

sonya yoncheva 1Szonja Joncseva operaénekes

 

A nyitókoncert karmestere, Alexander Prior is csak húszas éveiben jár – 1992-ben született Londonban –, de már meghódította egész Európát. 17 évesen szerzett karmesteri végzettséget a szentpétervári konzervatóriumban, ahol Prokofjev óta nem avattak ilyen fiatal diplomást. Prior azóta már zeneszerzőként is kiemelkedő teljesítményekkel büszkélkedhet. A fesztiválon a Miskolci Szimfonikus Zenekart vezényli, és azt a Szonja Joncsevát, akit a Die Welt német lap Maria Callashoz hasonlított. A fiatal szoprán generációjának egyik legígéretesebb és legizgalmasabb előadója. Állandó vendége a világ vezető operaházainak, a londoni Covent Gardennek, a berlini, a bécsi és a párizsi operának, a New York-i Metropolitan pedig egyenesen az ő főszereplésével indította a 2015/2016-os évadot.

 

 

oksana lyniv webOkszana Lyniv, karmester

 

 

Bár még őelőtte hosszú út áll, mindenképp a fiatal tehetségek közé tartozik a nyitóhangverseny másik szólistája, a Virtuózokból ismert, hárfán játszó Szauer Bianka is.

Érdemes kiemelni még egy karmestert. Nemcsak azért, mert hölgyről van szó, ami ebben a szakmában ritkaság. Hanem azért is, mert az Ukrajnában született Okszana Lyniv Európa vezető karmesterei közé tartozik. Magyarországon a Bartók Plusz Operafesztivál Bartók-maraton produkciójának karmestereként debütál.

 

 

emmi logo 80px miskolc cimer fel 80px nka csak logo rgb 80px    

Copyright © 2016 Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!  |   Impresszum »  |  Közérdekű információk »Adatkezelési tájékoztató »

↑ Top

facebook