December 2019  << >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
        1
  2  3  4  5  6  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Ez következik

Tartalomjegyzék

kriza kesselyak szorenyi webDr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere – Kesselyák Gergely fesztiváligazgató – Szörényi Levente zeneszerzőKözzétette a 2018-as fesztivál fő programját a Bartók Plusz. A Bartóktól Prokofjevig zenei csemegéket, klasszikus és modern zenés színházi élményt egyaránt kínáló miskolci operaünnep idén egy különleges Kékszakállú 100 programmal tiszteleg Bartók Béla géniusza előtt.

A Bartók Plusz Operafesztivál értékőrző és értékteremtő szellemi műhely, amelyet a hagyomány és a progresszivitás, a művészi sokféleség, a dinamizmus és az opera iránti feltétlen elkötelezettség jellemez. Missziója, hogy az opera ne váljék múzeumi tárggyá, hanem ugyanaz az eleven műfaj maradjon, ugyanúgy széles rétegekhez szóljon, és ugyanúgy merítsen kora szórakoztató zenéjéből, mint Mozart vagy Puccini korában. A fesztiválon ezért egyszerre van jelen az opera a műfajok királynőjeként és előttünk születő, folyton alakuló kísérletként.

A 2018-as fesztivál két magyarországi ősbemutatót kínál: a Semmelweis és A rivális (La Rivale) darabokat, egy amerikai és egy olasz zeneszerző kortárs operáját.

A klasszikus magyar rockopera, az István, a király a Bartók Pluszon a „csúcsra” ér. A mű bemutatójának 35. évfordulója alkalmából a megszokottól eltérő díszelőadáson, hangversenyváltozatban hallható majd, kitűnő művészek tolmácsolásában.

Az európai társulatok vendégjátékában A három narancs szerelmese (L’Amour des Trois Oranges) Prokofjev-operát zágrábi társulat hozza el Miskolcra.

Az Ezrek operája programban egy Mozart-klasszikus, Don Giovanni mai hangszerekre átírt változatát mutatja be a fesztivál Miskolc emblematikus helyszínén, az Avasi kilátónál. A RockGiovanni című darab rendezője a mélylélektani szemléletmóddal, aprólékosan kidolgozott előadásairól ismert Vlad Troickij, aki új megvilágításba helyezi a mozarti mondanivalót a kőszínház falain kívül.

A Bartók Plusz Operafesztivál kiemelt hangversenyprogramjában ismét Miskolcon vendégeskedik az I Musici (di Roma), amely klasszikus repertoárja mellett kortárs művek előadásával is meglepi a közönséget.

A bartóki örökség ápolására külön is hangsúlyt fektető operafesztivál számára különleges év a 2018-as: száz évvel ezelőtt, 1918-ban mutatta be a Magyar Királyi Opera Bartók egyetlen operáját. A kékszakállú herceg vára az első, 2001-ben megrendezett operafesztivál óta 20 alkalommal hangzott fel a Bartók Pluszon. A Bartók-darabot a magyar előadók mellett lengyel, cseh és román társulatok is bemutatták. Emlékezetes helyszíne volt az előadásnak az aggteleki cseppkőbarlang, a diósgyőri vár és a miskolctapolcai Barlangfürdő.
Az ősbemutató centenáriumán az operafesztivál a Kékszakállú 100 programmal – Michał Znaniecki világhírű rendező 3 Bartók operarendezésével, Gastón Solnicki díjnyertes Kékszakállú filmjével és a Kékszakállú 100 című kortárs képzőművészeti kiállítással – tiszteleg Bartók korszakos géniusza előtt.

 

emmi logo 80px miskolc cimer fel 80px nka csak logo rgb 80px    

Copyright © 2016 Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!  |   Impresszum »  |  Közérdekű információk »Adatkezelési tájékoztató »

↑ Top

facebook